c S

Na ministrskem zasedanju OECD o digitalizaciji

22.05.2019 14:55 Pariz, 22. maja (STA) - Ministri držav Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) na letošnjem letnem zasedanju, ki poteka danes in v četrtek v Parizu, razpravljajo o izzivih digitalizacije, med drugim so sprejeli smernice glede umetne inteligence. Slovenija poudarja pomen digitalne preobrazbe, med drugim za podjetja in izobraževanje.

"Smo sredi digitalnega prehoda, ki bo korenito spremenil naša gospodarstva in družbe," je v objavi na spletni strani OECD izpostavil generalni sekretar organizacije Angel Gurria in dodal, da ima digitalizacija potencial, da izboljša posameznikovo blagostanje, podpira družbeni napredek in pripomore k doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

Hkrati pa ta prehod predstavlja velik izziv za politiko, kako bo zagotovila, da bo prehod gladek, da nikogar ne bodo pustili zadaj in da se bo novo digitalno gospodarstvo odrazilo v boljšem življenju. Izziv so tudi vprašanje glede kibernetske varnosti, zasebnosti in zlorabe teh tehnologij, je dodal Gurria.

Ministri - med njimi so slovenski za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, izobraževanje Jernej Pikalo, delo Ksenija Klampfer in javno upravo Rudi Medved - so danes sprejeli smernice glede umetne inteligence.

"Umetna inteligenca radikalno spreminja način našega življenja in dela ter ponuja izjemne prednosti za naše družbe in gospodarstva. Vendar pa poraja tudi nove skrbi in etična vprašanja. To daje vladam odgovornost zagotoviti, da bodo sistemi umetne inteligence spoštovali naše vrednote in zakone, tako da bodo ljudje zaupali, da bo zagotovljena njihova varnost in spoštovana njihova zasebnost," je dejal Gurria.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek je pred zasedanjem poudaril, da se Slovenija zaveda dejstva, da bodo imela e-znanja ključno vlogo pri prekvalifikaciji in izpopolnjevanju delavcev, so danes sporočili z ministrstva.

Ministrstvo je pripravilo poseben program za podporo digitalizaciji in digitalni transformaciji malih in srednje velikih podjetij. Program vsebuje štiri ključne ukrepe, ki jih z 32,8 milijona evrov financira ministrstvo.

Med ukrepi je podpora Digitalnemu inovacijskemu stičišču Slovenije (DIH Slovenija), zagotavlja podporo za digitalizacijo industrije, oblikovanje inovacijskih modelov in procesov, podpira pa tudi njihovo digitalno preoblikovanje ter povečuje konkurenčne prednosti podjetij, ki temeljijo na digitalni tehnologiji.

Poleg tega ministrstvo zagotavlja spodbude malih in srednje velikih podjetij pri digitalni transformaciji, za e-poslovanje z namenom internacionalizacije poslovanja ter za krepitev digitalnih kompetenc, pripravo digitalne strategije ter digitalni in vsebinski marketing.

Ob robu zasedanja bodo člani slovenske delegacije opravili več dvostranskih pogovorov. Minister Počivalšek se bo v četrtek srečal z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Petrom Szijjartom.