c S

Na konferenci ob 100-letnici ljubljanske univerze za več nacionalnega ponosa

21.05.2019 11:53 Ljubljana, 21. maja (STA) - Na FDV so danes pripravili konferenco na temo vloge Univerze v Ljubljani pri preobrazbi slovenskega naroda v nacijo. Prorektorica Tanja Dmitrovič je poudarila, da je slovenski narod skozi stoletja ohranil jezik in identiteto, kljub temu, da ni imel svoje države. Zdaj jo ima, vendar pa ljudem manjka nacionalnega ponosa in samozavesti, je ocenila.

Za začetek delovanja Univerze v Ljubljani se šteje 3. december 1919, ko je potekalo prvo predavanje na takrat novoustanovljeni univerzi. Odpredaval ga je Fran Ramovš in je bilo posvečeno slovenskemu jeziku, je v nagovoru navzočim visokošolskim profesorjem in akademikom povedala prorektorica.

Pravzaprav pa začetki univerze segajo že v obdobje nekaj mesecev pred tem, saj je 19. maja tedanji poverjenik za uk in bogočastje v Narodni vladi SHS Karel Verstovšek ob prisotnosti predstavnikov vlade, vojske, Cerkve, profesorskega zbora in študentov ter inženirjev in podjetij odprl prvi tehniški visokošolski tečaj v Ljubljani. Iz tega se je pozneje oblikovala tehniška fakulteta, ki velja za eno od petih ustanovnih članic univerze.

Dolgoletna želja je bila nekaj mesecev pozneje uresničena, ni pa bilo to preprosto. "To so bili ljudje, ki so potrebovali veliko poguma, drznosti, velikokrat predrznosti, zelo veliko premočrtnosti pri doseganju svojih ciljev," je pojasnila Dmitrovičeva. Obenem pa se je v času po koncu prve svetovne vojne narodna zavest okrepila. Od takrat se je univerza znatno okrepila in danes šteje 23 fakultet in tri akademije, je še povedala prorektorica.

Fakulteta za družbene vede (FDV) se je univerzi pridružila kot deseta članica, več desetletij po ustanovitvi, je dodala dekanja FDV Monika Kalin Golob. Kljub temu so na FDV ob obletnici pripravili že več dogodkov, vključno z današnjim, ki je po njenih besedah simbolen. "Fakulteta za družbene vede verjame, da lahko Univerza v Ljubljani uspe samo, če časti svojo moč v raznolikosti, če znamo spoštovati razlike in v multidisciplinarnosti videti tisto, kar nas dela boljše od drugih univerz," je opozorila.

Zbrane je nagovoril tudi mecen in direktor Rika Janez Škrabec. Med drugim je izpostavil, da univerza ni reprezentativna ustanova za nekatere elitne in najvidnejše dejavnosti, ampak "seže v živo tkivo kompletnega življenja nacije, njenih ustvarjalnih, duhovnih in proizvodnih potencialov". "Vse to povezati, preplesti, razvijati in graditi v premišljeno smer je naloga in dosežek univerze," je poudaril.

Konferenco v okviru 100-letnice delovanja univerze organizirajo FDV, Sociološko društvo Slovenije in Politološko društvo Slovenije. Na njej bodo svoje prispevke tako predstavili številni visokošolski profesorji zelo različnih strok, od družboslovja, prava, teologije, umetnosti in jezikoslovja pa vse do kmetijstva, naravoslovja, ekonomije in športa.