c S

V Ljubljani prireditev Bistroumi 2019

19.05.2019 08:28 Ljubljana, 19. maja (STA) - V Cankarjevem domu v Ljubljani bo popoldne prireditev Bistroumi 2019. Na njej bo Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, ki letos praznuje 70-letnico obstoja, nagradilo vse nagrajence letošnjih tekmovanj v znanju matematike, fizike in astronomije, dogodka pa se bodo udeležili gosti iz sveta znanosti in umetnosti.

"Na Bistroumih bomo osnovnošolcem in srednješolcem podelili skoraj 200 nagrad za osvojena prva tri mesta na državnih tekmovanjih v različnih kategorijah ter razglasili ekipe dijakov, ki bodo Slovenijo zastopale na velikih mednarodnih olimpijadah - matematični, fizikalni in astrofizikalni," so sporočili iz društva.

Prireditev bo letos bolj slovesna, saj društvo obeležuje 70-letnico delovanja. Nagrajenim bistroumom in njihovim staršem ter mentorjem bodo ekipe, ki sodelujejo pri letošnjem, 15. dogodku Verižni eksperiment, predstavile svoje naprave. Gre za skupek naprav, ki se poganjajo ena za drugo, tako da prejšnja sproži naslednjo - kot pri podiranju domin.

Društvo, ki je bilo ustanovljeno leta 1949, skrbi za popularizacijo matematike, fizike in astronomije med mladimi in v širši javnosti. Organizira tekmovanja iz znanja in znanstvena srečanja ter promovira znanstvene dosežke svojih članov. Ob letošnjem praznovanju načrtuje več dogodkov ter slavnostni občni zbor, ki bo predvidoma jeseni na Bledu, je razvidno s spletne strani društva.