c S

Mariborska univerza: Protest sindikata preuranjen

16.05.2019 06:48 Maribor, 15. maja (STA) - Na Univerzi v Mariboru so seznanjeni s protestom Visokošolskega sindikata Slovenije v zvezi z delitvijo denarja, ki ga je vlada dodatno namenila univerzi zaradi višjih plač v javnem sektorju. A izpostavljajo, da še niso pristopili k postopku delitve sredstev med članicami univerze, zato so navedbe sindikata preuranjene.

"Članice Univerze v Mariboru so za pripravo dokumentov kot osnovo prejele samo oceno delitve sredstev, ki je sestavljena iz različnih stebrov financiranja, vključujejo pa tudi sredstva za povišanje plač. Ni pa še to končna delitev sredstev in zato tudi ne končna višina sredstev, ki jih bo posamezna članica prejela v letu 2019," so za STA danes povedali na univerzi.

Poudarili so, da še ni jasno, koliko je tega dodatnega denarja. "V sklepu, ki nam ga je posredovalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, so bile ugotovljene pomanjkljivosti in tako še vedno čakamo na točno višino sredstev, ki nam bo določena," so navedli.

Na univerzi v tem trenutku poteka priprava rebalansa programa dela in finančnega načrta, ki je vezan na rebalans državnega proračuna. Po navedbah rektorata mora biti sprejet do konca maja "in potem sledi postopek določitve delitve sredstev". Tako je predvidena obravnava delitve dodatnega denarja med fakultetami na seji upravnega odbora univerze v juniju.

Sindikat so vznemirila navodila za pripravo rebalansa finančnega načrta, ki jih je rektorat pred prvomajskimi prazniki posredoval članicam univerze. Ta po sindikalnih ocenah "nekaterim članicam ne zagotavljajo niti sredstev za zvišane plače, dodatnih zvišanj, ki so bila univerzi namenjena v proračunu, pa sploh niso bile deležne".

"Poleg tega je ocena dodeljenih sredstev opravljena po predpostavki, da bo v prihodnosti morda prišlo do sprememb, o katerih pa zdaj ne vemo ničesar," sta v javnem pozivu univerzi ter ministrstvu na začetku tega tedna zapisala Visokošolski sindikat Slovenije in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam.