c S

V Ljubljani začetek Slovenskih dnevov knjige

15.05.2019 07:29 Ljubljana, 15. maja (STA) - V Ljubljani se danes začenjajo 24. Slovenski dnevi knjige. Knjižni sejem bo letos prvič potekal na ploščadi pred Moderno galerijo, kjer bo opoldne tudi uradno odprtje dnevov. Razen prizorišča sejma je novost letošnje izdaje tudi premik v drugo polovico maja, s čimer želijo organizatorji ujeti predpoletno sezono kupovanja knjig.

Prejšnja leta so Slovenski dnevi knjige potekali v aprilu. Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala programska vodja letošnje izdaje Gabriela Babnik, želijo s premikom v maj ujeti tudi tople majske večere z branji in srečevanji.

Založnikom bodo na voljo stojnice v šotoru odprtega tipa. Ob sejemskem delu bo potekal bogat spremljevalni program, ki so ga soustvarjali štirje programski kustosi - Svetlana Slapšak, Dimitrij Rupel, Hana Ostan Ožbolt in Ana Duša.

Dogodki bodo razen pred Moderno galerijo potekali še na Društvu slovenskih pisateljev (DSP), v Narodni galeriji in pravoslavni cerkvi, s čimer bodo povezali kulturno sosesko.

Slogan letošnjih dnevov knjige je Prostori, ki jih zapuščamo. Na temo prostora, tako kulturnega kot jezikovnega, so pisali tudi avtorji esejev, zbranih v knjigi, ki bo v sklopu festivala izšla pri založbi Umco. Povabilu DSP so se med drugim odzvali Esad Babačić, Jan Krmelj in Muanis Sinanović.

Letošnje Slovenske dneve knjige je sicer napovedala že javna tribuna o založništvu na Slovenskem, ki jo je na svetovni dan knjige in avtorskih pravic 23. aprila DSP pripravilo v Narodni galeriji.