c S

Tekmovanje biotehniških šol letos s poudarkom na kulturni dediščini

14.05.2019 10:59 Ljubljana, 14. maja (STA) - Konzorcij biotehniških šol Slovenije danes organizira 5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov, ki se bodo preizkusili v več kategorijah na temo kulturne dediščine in tradicije. Poleg tekmovanja bo potekalo tudi več predstavitev in delavnic. Zbrane bo nagovoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov bo potekalo danes v Biotehniškem izobraževalnem centru (BIC) v Ljubljani. Rdeča nit letošnjega tekmovanje je kulturna dediščina-uživam tradicijo. Med tekmovalnimi temami so med drugim Vsakdanja hrana v preteklosti, Jedi ob šegah življenjskega kroga, Sestavine za pripravo jedi v preteklosti in sodobnosti, Pripomočki za pripravo hrane, postopki priprave in načini serviranja in Jedi prazničnega leta.

Sodelujoči bodo na osnovi kulturne dediščine skušali oblikovali kulinarične ture, kulinarične festivale in kulinarične delavnice za različne ciljne skupine.

Dijaki in študenti se bodo preizkusili v več kategorijah. Najprej bo potekalo tekmovanje v kategoriji Vizualna umetnost, kjer bodo tekmovalci pripravljali pogrinjke, istočasno bo prva skupina sodelujočih tekmovala v kategoriji Kulinarika, kjer bodo pripravljali različne jedi. V kategoriji Živilstvo bodo tekmovalci pripravljali pekovske ali slaščičarske proizvode.

Potekalo pa bo tudi tekmovanje v kategoriji Znanje o kulturni dediščini, kjer bodo dijaki in študenti pripravljali projektne naloge na to temo. Najboljše naloge bodo na koncu tudi predstavili. V kategoriji fotografija, film, video pa bodo na temo kulturne dediščine ustvarjali različne prispevke, fotografije in kratke filme, ki jih bodo na koncu razstavili.

Poleg tekmovanja bo organizirano tudi predavanje Ali je prehranska dediščina kulinarični muzej?, ki jo bo vodil etnolog Janez Bogataj.

Na uradni otvoritvi tekmovanja bo vse sodelujoče nagovoril minister Počivalšek.

V okviru projekta Uživam tradicijo, ki je v programu sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška, bodo v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani različne predstavitve na stojnicah s poudarkom na kulinarični dediščini Slovenije in Hrvaške.