c S

Nacionalni teden prostovoljstva letos pod sloganom Odpravimo diskriminacijo!

13.05.2019 07:42 Ljubljana, 13. maja (STA) - Slovenska filantropija, ki si prizadeva za večjo prepoznavnost prostovoljskega dela, že 20. leto zapored prireja nacionalni teden prostovoljstva. Pod sloganom Odpravimo diskriminacijo! bo potekal od danes do nedelje.

Prostovoljstvo povezuje tiste, ki ne morejo dobro poskrbeti zase in za svoje družine, s tistimi, ki svoj čas podarjajo drugim, opozarja izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak. Prostovoljstvo po njenih besedah povezuje ljudi dobre volje.

Kritična je do namere ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da ukine dodatek na delovno aktivnost, ki ga lahko med drugim dobijo tudi prejemniki denarne socialne pomoči, ki so prostovoljci. Vsi, tudi tisti, ki si sicer ne morejo ali še ne morejo poiskati primerne zaposlitve, lahko prispevajo v skupno dobro kot prostovoljci, je poudarila.

"To je dobro zanje in za družbo, saj se na ta način kljub številnim težavam ne osamijo in lahko s tem ohranjajo oziroma spet pridobivajo vitalnost, ki je za aktivno življenje v družbi zelo pomembna," je dodala. Dodatek je mogoče po njenih besedah videti tudi kot priznanje ljudem, ki so se pripravljeni angažirati in prispevati po svojih močeh.

Glede na to ga je treba po njenem mnenju ohraniti, saj ta mehanizem marsikoga spodbudi k aktivaciji. Država lahko tako motivira najranljivejšo skupino prebivalcev, je dodala.

Osrednja dogodka nacionalnega tedna bosta Veseli in Slovesni dan prostovoljstva. Slovesni dan prostovoljstva bo potekal v torek v Črni na Koroškem, kjer bodo podelili nazive Junaki našega časa), Naj mentor in Naj mentorica prostovoljcev, Naj prostovoljec in Naj prostovoljka, zaposlen/a v javni upravi ter Prostovoljstvu prijazno mesto.

V Ljubljani pa bo v četrtek Veseli dan prostovoljstva, na katerem se bodo predstavile organizacije s socialnega in kulturnega področja, s področja ekologije in trajnostnega razvoja, humanitarne dejavnosti, športa in izobraževanja. Tudi letos pričakujejo približno 80 prostovoljskih organizacij in več kot 500 prostovoljcev iz vse Slovenije.

V tem tednu bodo potekali tudi lokalni dogodki po različnih krajih, tako v Mariboru, Novi Gorici, Murski Soboti, Logatcu, Ljutomeru, Žalcu, Metliki, Črnomlju in Vipavi. Predstavljale se bodo prostovoljske organizacije v lokalnem okolju, potekala bodo predavanja in okrogle mize o prostovoljstvu, medgeneracijska druženja, ustvarjalne delavnice in športni dogodki, so zapisali organizatorji.