c S

V Tednu vseživljenjskega učenja letos okoli 9000 dogodkov

10.05.2019 14:15 Kranj, 10. maja (STA) - Andragoški center Slovenije v sodelovanju z območnimi in tematskimi koordinatorji že 24. leto prireja festival učenja. Teden vseživljenjskega učenja (TVU) 2019 se je z nacionalnim odprtjem v Kranju začel danes. Do 19. maja pa se bodo po vsej državi zvrstila vrsta dogodkov za vse generacije, od delavnic in tečajev do razstav in predstavitev.

Do konca junija, ko poteče razširjeni termin za izvedbo, pričakujejo med 8000 in 9000 dogodkov, ki jih bo organiziralo približno 2000 prirediteljev. Kot je povedala nacionalna koordinatorica TVU Zvonka Pangerc Pahernik, so pred leti že beležili tudi preko 10.000 dogodkov, vendar so se potem odločili, da dajo poudarek kakovosti, zato se je tudi več manjših prireditev in dogodkov začelo združevati.

Dogodki se bodo odvijali po vsej državi, posebej pa nacionalna koordinatorica izpostavlja devet skupnih akcij. Nekaj posebnega je tudi otvoritveni dogodek, ki je vsako leto na drugi lokaciji. Za tokratno otvoritveno prireditev v Kranju je poskrbela Ljudska univerza Kranj v sodelovanju z Gorenjskim muzejem ter Zavodom za turizem in kulturo Kranj.

Mreža koordinatorjev TVU šteje 33 območnih in devet tematskih koordinatorjev. Osrednji dogodki poleg današnjega odprtja pa bodo Moč in radost učenja, Mi vsi smo en svet, Parada učenja - Dan učečih se skupnosti, Dan starejših - Čili, zdravi, informirani in dejavni, Ta veseli dan učenja, Kakovost ustvarjamo vsi, Učenje in kultura z roko v roki, Dediščina preteklosti je dota prihodnosti ter Planinstvo kot način življenja - Za vključujočo družbo.

Na lokalni ravni bo v TVU 2019 sodelovalo okoli 2000 prirediteljev - vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ljudskih univerz, zasebnih izobraževalnih organizacij, univerz za tretje življenjsko obdobje, društev, nevladnih organizacij, interesnih skupin, knjižnic, knjigarn, glasbenih šol, muzejev, domov upokojencev, služb in uradov Zavoda RS za zaposlovanje, podjetij pa tudi mnogih drugih ustanov in skupin.

Vsi skupaj s prireditvami v TVU seznanjajo javnost o vseprisotnosti in pomembnosti učenja v vseh življenjskih obdobjih ter za vse vloge, ki jih posameznik v svojem zasebnem in poklicnem življenju prevzema. Organizatorji želijo, da moč in radost učenja prevzameta najširšo javnost. Vključevanje v različne oblike učenja namreč povečuje osebno zadovoljstvo, aktivira manj dejavne državljane in dolgoročno prispeva k napredku.

TVU bo maja in junija tako Slovenijo spremenil v Učečo se deželo. Na številnih prizoriščih po vsej državi se bodo zvrstili brezplačni izobraževalni dogodki, povezani z naravno in kulturno dediščino, zdravjem, medgeneracijskim sodelovanjem, trajnostjo, skupnostnim in globalnim učenjem, vključevanjem ranljivih skupin in drugimi temami.

TVU je eden vodilnih od približno 40 podobnih festivalov učenja. Uvršča se med največje tovrstne dogodke tako v evropskem kot svetovnem merilu. Število in kakovost prireditev iz leta v leto rasteta, pridružuje pa se vse več partnerjev iz vseh slovenskih regij in najrazličnejših panog.

Slovenski TVU tako služi za zgled tujim organizatorjem. Trenutno v Sloveniji gostijo valižansko ekipo, ki je bila s svojim festivalom učenja pred desetletji vzor za oblikovanje TVU. "Vendar oni v svoj festival vključujejo samo odrasle. Mi pa vključujemo tudi druge generacije in s tem izpostavljamo medgeneracijskost. Tega se sedaj oni učijo od nas," je pojasnila Pangerc Pahernikova.