c S

Ljubljanski zavod za gluhe in naglušne z novimi in prenovljenimi prostori

10.05.2019 07:19 Ljubljana, 09. maja (STA) - V Zavodu za gluhe in naglušne Ljubljana so danes odprli nove in prenovljene prostore. Zbrane je nagovoril minister za izobraževanje Jernej Pikalo. Poudaril je, da je investicija še posebej pomembna, ker gre za najbolj občutljivo skupino otrok. To je sicer po mnenju direktorja Borisa Černilca prvi korak do celovite prenove zavoda.

Današnjo otvoritev novih in prenovljenih prostorov, zgrajenih po najnovejših standardih in z okolju prijaznimi materiali, je minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo označil kot pomemben dan za zavod, ker gre za najobčutljivejšo skupino otrok. "Mislim, da so investicije v šolski prostor nujno potrebne in zato jih moramo v prihodnjih letih pospešiti," je dejal.

Direktor zavoda Černilec je spomnil, da se na področju posebnih potreb vse hitro spreminja, povečuje se število otrok in zaposlenih. Zato so prostori zavoda postali premajhni. "Danes se je uresničila ideja, ki smo jo štiri leta uresničevali, da smo dobili 550 kvadratnih metrov novih in 220 kvadratnih metrov prenovljenih prostorov," je pojasnil. Skupna vrednost investicije je sicer znašala 1,9 milijona evrov, od tega je ministrstvo sofinanciralo 1,4 milijona evrov.

Ob tem je izrazil upanje, da bodo do začetka novega šolskega leta v okviru investicijskega vzdrževanja posodobili še pet učilnic.

"Ko otrok pride k nam in so drugi že z njim obupali delati, mi z njim začnemo znova delati. Leta obiskovanja zavoda, leta napredka v programih so pravzaprav pot do samostojnosti tudi otroka s posebnimi potrebami," je za STA izpostavil Černilec.

V novih prostorih sta dve vrtčevski igralnici, nov skupen vrtčevski prostor, tri učilnice za osnovno šolo, pet pisarn za šolsko delo, nova uprava in v celoti prenovljena zdravstvena enota.

Zavod za gluhe in naglušne med drugim izvaja prilagojene programe za predšolsko vzgojo, osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje. Izvajajo tudi dodatno strokovno pomoč za gluhe in naglušne, ki so vključeni v večinske osnovne šole.

V osnovni šoli izvajajo prilagojen program z enakovrednim izobrazbenim standardom za gluhe in naglušne otroke, za otroke z govorno-jezikovno motnjo, avtistično motnjo in z nižjim izobrazbenim standardom. V tem šolskem letu je v programe vključenih 198 učencev v 33 oddelkih. Dva razreda imajo na redni osnovni šoli OŠ Franceta Bevka v Ljubljani.

Na srednji šoli izvajajo prilagojene programe z enakovrednim izobrazbenim standardom na nivoju nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega in poklicno tehniškega izobraževanja. Šolo obiskuje 111 dijakov v 17 oddelkih. V dom je vključenih 72 otrok.