c S

Ustvarjalnikov podjetniški vlak odhaja proti Sofiji

09.05.2019 07:17 Ljubljana, 08. maja (STA) - Nekaj pred polnočjo bo proti Sofiji odpeljal vlak z mladimi podjetniki iz Slovenije, da bi potencialnim investitorjem predstavili svoje poslovne projekte. Na vlaku, ki ga organizira podjetniški inkubator Ustvarjalnik, je 50 mladih, ki jih v Bolgariji čakajo predstavniki enega najbolj aktivnih investicijskih skladov v Evropi LauncHub.

Vodja Ustvarjalnika in idejni oče projekta Startup Train 2019 Matija Goljar je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da so v tujini zelo aktivni, podjetniški krožki z njihovim učnim načrtom pa se izvajajo od Mehike do Bolgarije. Že dolgo sodelujejo tudi z bolgarskim partnerjem LauncHubom, ki je podjetja njihovih mladih in njihovih mentorjev že podprl tudi finančno.

"Ker so videli, da je naš program dober, so ga želeli prinesti v njihov šolski sistem. Prav zdaj se tam odvija finalno tekmovanje njihovih mladinskih startupov in podjetniki iz Slovenije na našem vlaku se mu bodo pridružili," je povedal Goljar. V prihodnjih letih bo sledilo še mnogo tovrstnih dogodkov, tudi v drugih državah.

Za štiridnevno potovanje s podjetniškim vlakom se je prijavilo več kot sto mladih podjetniških zanesenjakov v starosti od 16 do 35 let, nocoj jih bo proti Sofiji odpotovalo 50 najprepričljivejših. "Vedno smo na lovu za posamezniki, ki imajo potencial narediti nekaj velikega, približno desetim mladim pa vsako leto podeljujemo tudi štipendije iz sklada, ki deluje pod okriljem Ustvarjalnika," je povedal Goljar.

Pri projektu Startup Train kot mentorji sodeluje 30 uveljavljenih in prepoznavnih podjetnikov. Med njimi je tudi soustanovitelj trboveljske tehnološke družbe Dewesoft Jure Knez, ki je povedal, da "slovenske šole srednješolcem običajno ne ponujajo konkretnih možnosti za pridobivanje podjetniških izkušenj, zato si mnogi mladi niti ne predstavljajo, kako se lotiti posla". Prepričan je, da imajo prav dobra, uspešna podjetja pomembno poslanstvo pri njihovem razvoju, saj jih lahko z lastnim zgledom veliko pomagajo.

Mladi bodo v Sofijo potovali s posebno vlakovno kompozicijo, ki so jo posebej za ta namen pripravili na Slovenskih železnicah, med drugim pa vključuje tudi poseben prostor, kjer bodo lahko razvijali svoje ideje. Za učinkovito komunikacijsko infrastrukturo pa bo ves čas potovanja skozi štiri države, kjer pokritost ni vedno ravno zavidljiva, skrbelo podjetje A1 Slovenija, so še sporočili iz Ustvarjalnika.

Slovenske železnice bodo udeležencem Startup Traina zastavile tudi poseben marketinški izziv, in sicer oblikovanje marketinške strategije ob prihodu novih sodobnih vlakov, ki jih nameravajo do leta 2021 kupiti 52, prvi pa bodo na slovenske tire zapeljali že v letošnjem drugem polletju.