c S

Na Mladinstivalu izpostavili pomen soodločanja mladih o prihodnosti

09.05.2019 07:37 Ljubljana, 08. maja (STA) - V okviru Evropskega tedna mladih v Ljubljani poteka festival mladinskega dela - Mladinstival, na katerem je zbrane nagovoril v.d. direktorja urada za mladino Tin Kampl. Poudaril je, da so mladi nujen in enakovreden del skupnosti, ki mora biti demokratično vključen v vse procese odločanja, saj bodo oni v prihodnosti zagotavljali trajnostni razvoj.

Kampl je poudaril pomen Mladinstivala kot osrednjega dogodka letošnjega evropskega tedna mladih v Sloveniji v kontekstu prihajajočih evropskih volitev. Tema letošnjega tedna mladih je namreč Demokracija in jaz, njeno sporočilo je, da imajo mladi vsak dan priložnost, da vplivajo na odločitve, ki zadevajo celotno družbo.

Okoli 70 udeležencev je tako v okviru omenjene teme razpravljalo o tem, kaj demokracija pomeni, kako so mladi lahko politično aktivni, in to ne le z glasovanjem na volitvah pač pa tudi med volitvami. Gre za možnosti, ki jim jih ponuja prostovoljsko delo, sodelovanje v lokalnih skupnostih, družbena angažiranost o posameznih vprašanjih, kot je denimo bojkot določenih izdelkov in podobno. Kar se zgodi ali dogaja med volitvami, je namreč enako pomembno za delovanje demokracije, je dejal direktor zavoda Movit, ki organizira festival, Uroš Skrinar.

Tomaž Deželan z ljubljanske fakultete za družbene vede je predstavil ugotovitve raziskave o učinkih programa Erasmus+: Mladi v akciji na participacijo mladih. "Učinki so precejšnji in pozitivni, kajti mladi dobijo več znanja o političnih in družbenih procesih, načinih, kako sodelovati v teh procesih in tudi informacijo o tem, za kaj gre v teh procesih," je pojasnil in dodal, da v resnici dobimo še eno podporo državljanski vzgoji.

Mladinstival je organiziral Zavod Movit v sodelovanju s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji. Zavod Movit sicer izvaja naloge nacionalne agencije v programih EU na področju mladine od leta 1999, ko je Slovenija vstopila v program Mladi za Evropo III., ki se je nadaljeval s programom Mladina (2000-2006), programom Mladi v akciji (2007-2013) ter Erasmus+: Mladi v akciji (2014-2020).