c S

Vlada in sindikati danes verjetno še zadnjič o višini regresa v javnem sektorju

09.05.2019 08:53 Ljubljana, 09. maja (STA) - Po današnjih pogajanjih med predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bo predvidoma jasno, v kolikšni višini bo zaposlenim v javnem sektorju izplačan letošnji regres za letni dopust. Sodeč po odločitvi, sprejeti na sredini dopisni seji vlade, ta ostaja pri ponudbi iz ponedeljka. Vprašanje pa je, kakšen bo odziv sindikatov.

Vladna pogajalska skupina je v ponedeljek za zaposlene v javnem sektorju, katerih plače ne presegajo minimalne, predlagala 1050 evrov regresa, za vse ostale pa je ostala pri svojem izhodiščnem predlogu, torej regresu v višini minimalne plače (886,63 evra).

Državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec je takrat pojasnila, da gre za pogojni predlog, saj mandata vlade zanj še niso imeli. Poudarila pa je, da je to njihova zadnja ponudba.

Ta je sicer nekoliko nižja od zadnjega sindikalnega predloga, po katerem bi večina zaposlenih v javnem sektorju dobila regres v višini 900 evrov, tisti, katerih plače ne presegajo minimalne, pa regres v višini 1100 evrov.

Na ministrstvu za javno upravo so potrdili, da predlog, ki so ga pogajalci vladne strani nazadnje ponudili sindikatom, zdaj ima mandat vlade. Ta pa je v sredo na dopisni seji že pooblastila pristojne ministre za podpis aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, ki vključuje določilo glede letošnjega regresa.

Vprašanje je torej, kako bodo na današnjem nadaljevanju pogajanj ravnali sindikati. Zaposleni v javnem sektorju regres dobijo izplačan v začetku junija z majsko plačo, brez drugačnega dogovora pa bi ostali pri zakonski določbi, po kateri mora biti regres izplačan najmanj v višini minimalne plače.