c S

Študenti znova izdelujejo mostove iz špagetov

08.05.2019 08:37 Maribor, 08. maja (STA) - Mariborska fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo ta teden ponovno gosti tekmovanje v izdelavi najbolj vzdržljivega mostu iz špagetov. Ekipe morajo v treh dneh načrtovati in izgraditi najbolj optimalen most iz špagetov, ki lahko prenese največjo možno obremenitev.

Študenti so začeli svoje mostove graditi v ponedeljek, danes pa bodo na zaključni slovesnosti preverili njihovo vzdržljivost. Obteževali jih bodo tako dolgo, dokler se ne porušijo.

Lani so uspeli doseči nov rekord, saj je zmagovalni most dosegel nekaj več kot 112 kilogramov obremenitve, kar pomeni, da je nosil 80-kratnik svoje lastne teže.

Tekmovanje ima poleg kategorije nosilnosti še kategorijo dizajn, v kateri zmaga najlepši most po mnenju občinstva in strokovne komisije.

Tekmovanje Ali je kaj trden most?, ki letos poteka že desetič, prirejata študentski svet in društvo študentov fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA).

"Na tekmovanju študenti ne gradimo samo mostov iz špagetov temveč predvsem mostove novih znanj, poznanstev in prijateljstev," je ob tem izpostavil predsednik Društva študentov FGPA Matic Reberčnik.

Na letošnjem tekmovanju sodeluje 21 ekip s fakultet in srednjih šol iz štirih držav (Slovenija, Hrvaška, Romunija in Srbija).

Pri gradnji mostov lahko študenti kot material uporabljajo le špagete in lepilo.