c S

Mladi na že 30. salezijanskih igrah v Ljubljani

03.05.2019 14:42 Ljubljana, 03. maja (STA) - V Ljubljani na Kodeljevem potekajo 30. mednarodne salezijanske igre, ki se jih od torka udeležuje več kot 1200 mladih iz 15 držav. Mladi športniki do sobote tekmujejo v odbojki, košarki, futsalu in namiznem tenisu. Zvečer bo v športni dvorani Kodeljevo Festival narodov in praznovanje 30-letnice iger, so povedali organizatorji.

Mednarodne salezijanske igre mladih v Sloveniji organizirajo že tretjič, prvič so bile leta 1993, tokrat pa potekajo tridesetič, je na novinarski konferenci pojasnil Rudi Tisel, sicer vodja za šport v Zavodu Salesianum, ki je organizator dogodka.

Povedal je, da je vseh mladih športnikov 993, skupaj s spremljevalci pa 1237. Mladi prihajajo iz 14 evropskih držav in Egipta, po zaslugi Mladinskega ceha sodeluje tudi ekipe mladoletnih prosilcev za azil, je dodal.

Kot je spomnil, tekmovanje poteka v štirih športih: odbojki, nogometu - futsalu, košarki in namiznem tenisu. Razdeljeni so v dve starostni skupini, v obeh v vseh športih nastopajo tako dekleta kot fantje. Tekmovanja potekajo na prostem v športnem parku Kodeljevo in bližnjih telovadnicah.

Geslo tokratnih iger je Igrišče združuje!, saj se v zavodu zavedajo, da so na igrišču različni mladi, verni in neverni, iz urejenih in tudi manj urejenih družinskih razmer, je opozoril vodja dogodka Boštjan Jamnik. "A na igrišču niso samo oni, temveč tudi trenerji, starši, voditelji skupin, duhovniki, igrišče združuje, če smo z mladimi," je dejal in dodal, da je salezijanska asistenca oz. duhovnost pri tem pomembna.

Po njegovem mnenju geslo združuje različno govoreče mlade, športnike, animatorje, navijače. Najpomembneje pa je, da jih združuje v pošteni igri s poudarkom na pošteni igri, kar je dobra osnova za osebnostno in duhovno rast mladostnika, je še izpostavil.

Blažka Merkac iz Društva mladinski ceh je pojasnila, da je projekt omogočil mladim beguncem brez spremstva, ki bivajo v postojnskem dijaškem domu, da se na igrah pomerijo v futsalu, je povedala.

Predsednik organizacije Georg Leibold pa je ocenil, da je posebnost teh iger predvsem v druženju mladih, športu in tudi v duhovnosti, ter izpostavil velik pomen prostovoljcev.