c S

Letošnja generacija mladih upov v znamenju obetavnih deklet

25.04.2019 07:53 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Strokovna komisija in udeleženci spletnega glasovanja so v okviru projekta Mladi upi že šestič zapored izbrali nadarjene posameznike, ki bodo prejeli finančna sredstva kot vzpodbudo za nadaljevanje njihove karierne poti. Tokrat so izbrali 13 mladih talentov, letošnja generacija prejemnikov oz. prejemnic pa je v znamenju obetavnih deklet.

Med dvajsetimi finalisti je sedemčlanska strokovna komisija izbrala dvanajst mladih talentov s področja športa, umetnosti, znanosti in parašporta. Eno prejemnico je izbrala splošna javnost prek spletnega glasovanja, so danes sporočili z Zavarovalnice Triglav.

Finančne podpore, ki jo že šesto leto zapored omogoča zavod Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav, bodo letos deležni štiri športnice, ena znanstvenica, štiri glasbenice, športnik, parašportnik, znanstvenik in umetnik. Vsakega od njih odlikujejo odlični rezultati, nadarjenost, zagnanost, vizija in osredotočenost na cilj, so navedli.

Med prejemniki finančne podpore so letos Jernej Slivnik, ki se ukvarja z alpskim parasmučanjem, šahistka Laura Unuk in športna plezalka Vita Lukan. Eva Pepelnak se ukvarja s troskokom, Alex Cisar z biatlonom, Aleksandra Podgoršek pa z ritmično gimnastiko.

Ana Meta Dolinar je nadarjena na področjih lingvistike, matematike in logike, Mitja Suvajac pa na področju fizike. Med prejemniki podpore so tudi glasbeniki - saksofonistka Sandra Rijavec, kitaristka Ana Gorjanc, harfistka Leto Križanič Žorž in flavtistka Katja Ferenc. Luka Podlipnik pa bo prejel podporo za nadaljevanje kariere na področju besedne umetnosti.

Cilj projekta Mladi upi je pomagati nadobudnim in perspektivnim osebam, ki že dosegajo vrhunske rezultate, vendar pa njihova karierna pot še ni profesionalizirana, zato se soočajo tudi s finančnimi izzivi. Sponzorskih sredstev še ne pridobivajo, vendar za svoj razvoj že potrebujejo nakup boljše opreme ali inštrumenta, udeležbo na pripravah ali tekmovanjih, študij in bivanje v tujini ter dodatne storitve, so zapisali v zavarovalnici.

V dosedanjih petih generacijah mladih upov so podprli že številne posameznike, kot so mladi športniki Tim Gajser, Štefan Hadalin in Janja Garnbret, mladi umetniki Maja Horvat, Dorotea Senica in Patricija Crnkovič ter mlada znanstvenika Aleksej Jurca in Luka Govedič. V okviru razpisa Mladi so varnost naše prihodnosti je finančno pomoč doslej prejelo skupno že 75 mladih talentov, in sicer v skupni vrednosti 301.000 evrov.