c S

V Velenju uredili skupnostni vrt, namenjen ranljivim skupinam

24.04.2019 10:17 Velenje, 24. aprila (STA) - V Velenju so uredili skupnostni vrt, ki ga bodo ob 16. uri v Sončnem parku uradno predali v uporabo Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje in nekaterim organizacijam, ki delajo z ranljivimi družbenimi skupinami v Velenju. Ob tem bodo predstavili tudi knjigo Družbeni učinki urbanega kmetijstva, v kateri je del namenjen tudi Velenju.

V Sončnem parku pri Vili Rožle je postavljenih osem visokih gred, so pa takšne grede predvidene tudi za Dom za varstvo odraslih Velenje, Vrtec Velenje in Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje. Skupnostni vrt bo služil za izobraževalne in terapevtske namene.

Z odprtjem skupnostnega vrta pri Vili Rožle bodo obeležili nedavni dan Zemlje in zaključek projekta AgriGo4Cities. Ta projekt, sofinanciran iz programa Interreg Podonavje, je namenjen spoznavanju urbanega vrtičkarstva kot metode za vključevanje ranljivih skupin v družbo. Prek delavnic so v okviru projekta vključevali javnost s poudarkom na ranljivih skupinah v družbi in z več kot 150 udeleženci načrtovali skupnostni vrt v Sončnem parku.

V sodelovanju z Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti bodo v Velenju po odprtju skupnostnega vrta predstavili tudi knjigo Družbeni učinki urbanega kmetijstva. Knjiga obravnava urbano kmetijstvo kot inovativno in učinkovito orodje za doseganje širših družbenih učinkov, ki se navezujejo na participacijo oziroma sodelovanje v odločevalskem procesu, socialno vključevanje in trajnostni urbani razvoj.

Raziskovalci so ugotovili, da urbano kmetijstvo pripomore k boljšemu telesnemu in duševnemu zdravju, spodbuja rast vključujoče skupnosti, veča prehransko varnost, prinaša pozitivne učinke v boju proti podnebnim spremembam in s tem vsestransko pozitivno vpliva na urbani ekosistem.

Kot so še sporočili iz velenjske občine, je eno od poglavij v knjigi namenjeno urbanemu kmetijstvu v Velenju, ki je ostal pomemben gradnik mesta od začetkov razvoja do danes. Del predstavitve knjige bo tudi okrogla miza.

Medobčinska zveza prijateljev mladine bo za otroke pripravila delavnico na temo vrtičkarstva, ob odprtju skupnostnega vrta pa bodo namenu predali tudi novo klop iz reciklirane plastike, ki jo bodo te dni postavili pri Vili Rožle. Klop je podarilo angleško podjetje Hahn Plastics, ki iz reciklirane plastike izdeluje tudi ograje, mostove in drugo urbano opremo.

Mestna občina Velenje je partner v projektu PlastiCircle programa Horizon 2020. Projekt je namenjen optimizaciji procesov zbiranja, transporta, sortiranja in recikliranja predvsem plastičnih odpadkov.