c S

Vlada in sindikati danes znova o regresu za javne uslužbence

24.04.2019 07:39 Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo danes nadaljevali pred tednom dni začeta pogajanja o višini letošnjega regresa za letni dopust. Na potezi je vlada, saj so sindikati od svojega prvotnega predloga že nekoliko odstopili in sedaj podoben korak pričakujejo tudi od vladne strani.

Vlada za vse javne uslužbence predlaga regres v višini minimalne plače, to je 886,63 evra. Sindikalna stran pa želi, da se regres izplača v treh višinah, odvisno od plačnega razreda, pri čemer bi največ dobili tisti z najnižjimi plačami.

Nazadnje so predlagali, da bi tisti z minimalno plačo, ki jih je v javnem sektorju približno 7500, letos dobili regres v višini 1200 evrov, zaposleni od 18. do 26. plačnega razreda bi dobili 1150 evrov, vsi ostali pa 1000 evrov. Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ob tem pojasnil, da predvsem pri tistih z minimalno plačo dodatnega manevrskega prostora ne vidijo.

Pred tednom dni je tudi državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec potrdila, da je sedaj na potezi vlada, da se odzove na zadnji sindikalni predlog. Na vprašanje, ali bo vlada s protipredlogom prišla bližje sindikatom, pa še ni mogla odgovoriti.

Regres sicer zaposleni v javnem sektorju dobijo junija z majsko plačo. V parlamentarni proceduri pa so tudi spremembe zakonodaje, po katerih bi bil regres v višini do 100 odstotkov povprečne plače razbremenjen dohodnine in prispevkov za socialno varnost. O tem bo državni zbor odločal v četrtek na izredni seji.