c S

Prostovoljstvo mladih ima poseben pomen

19.04.2019 13:56 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Prostovoljstvo ima zelo velik pomen, v današnji družbi še toliko bolj posebnega, saj deluje kot protiutež trenutnim vrednostnim tokovom, ki nas usmerjajo v zelo egoistične vode, je na današnji slovesnosti ob svetovnem dnevu mladih prostovoljcev na Srednji zdravstveni šoli Ljubljana dejala predsednica Slovenske filantropije Ana Mikuš Kos.

Prostovoljstvo po besedah Mikuš Kosove predstavlja vir človeških energij za pomoč ljudem v stiski. Deluje kot udejanjanje altruističnega in skupnostnega pogleda na svet in človeštvo. Kot pravi, pa ima prostovoljstvo mladih še poseben vrednostni pomen.

"Prvo je to, da njihovo delovanje na področju prostovoljstva pomeni vzgojo za prosocialno odraslo vedenje in za odgovorno državljansko vlogo. Drugo pa je to, da mladi nosijo v sebi poseben kapital, kapital mladosti," je dejala predsednica Slovenske filantropije in dodala, da je ta kapital še zlasti dobrodošel v odnosu do otrok in starejših. "Dobro nam dene biti z mladimi. Mladost vidimo kot prihodnost. Mladost, ki goji solidarnost, nam daje upanje, da bo prihodnost ohranila človečnost in bo dobro ostalo na tem svetu," je še dejala Mikuš Kosova.

O pomenu solidarnosti je spregovoril tudi častni gost prireditve, predsednik republike Borut Pahor. "Pripadamo majhnemu narodu. Če se bomo med seboj razumeli v vsej naši različnosti in drugačnosti, ob tem da eden drugemu priznavamo, da ima vsak svoje sanje, vendar ne na račun naših sanj in ne na račun drugega, bomo lahko kot skupnost preživeli zanimive in morda tudi težke preizkušnje v prihodnjih letih in desetletjih," je v svojem nagovoru dejal Pahor.

Poudaril je, da je bila Evropska unija utemeljena tudi na solidarnosti. Mir, ki ga trenutno uživamo v Evropi, v veliki meri dolgujemo ravno tej "imenitni evropski ideji".

Na Srednji zdravstveni šoli Ljubljana organizirano prostovoljstvo poteka že več kot 20 let, v letošnjem šolskem letu pa je v prostovoljstvo vključenih več kot sto dijakov. Ti delujejo v 41 različnih ustanovah, kot so na primer UKC Ljubljana, Rdeči križ, domovi za starejše in vrtci. Do zdaj so opravili več kot 2000 ur prostovoljnega socialnega dela, sta ob robu prireditve povedali koordinatorki prostovoljnega socialnega dela na šoli Nevenka Kralj in Nataša Osojnik. Kot sta še dejali, se dijaki množično in z velikim veseljem prijavljajo, kar ju zelo veseli.

Mednarodni dan mladih prostovoljcev je vsakoletna kampanja. V ospredje postavi milijone mladih, ki vsak dan s prostovoljstvom izboljšujejo svoje skupnosti. Obeležujejo ga od leta 1988 in je edini prostovoljski dogodek, ki je posvečen mladim. V Sloveniji je krovna organizacija na področju prostovoljstva Slovenska filantropija, je še zapisano na spletni strani prostovoljstvo.org.