c S

Ob svetovnem dnevu vzajemnih skladov o pomenu finančnega izobraževanja

19.04.2019 07:41 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Danes je svetovni dan vzajemnih skladov. Slovensko združenje družb za upravljanje je ob tem opozorilo na pomembnost dolgoročnega varčevanja in dviga ravni finančne pismenosti, da bodo varčevalci poleg bančnih depozitov prepoznali tudi druge oblike varčevanja, med njimi varčevanje v vzajemnih skladih.

Prvi vzajemni sklad na svetu je bil ustanovljen na Nizozemskem leta 1774, prvi slovenski vzajemni sklad pa je bil ustanovljen leta 1992. V Sloveniji je danes šest družb za upravljanje. Te upravljajo 100 vzajemnih skladov, gospodarijo s finančnimi instrumenti, ena upravlja alternativni sklad, so spomnili v Združenju družb za upravljanje investicijskih skladov.

Slovenska gospodinjstva so ena najvarčnejših v Evropi. Predlani so imela po zadnjih razpoložljivih agregatnih podatkih v vzajemnih skladih naloženih približno 5,5 odstotka svojega premoženja ali 1,72 milijarde evrov, skoraj 70 odstotkov ali 21,2 milijarde evrov pa ga je bilo v gotovini in v denarnih vlogah na bankah. V življenjskih zavarovanjih in pokojninskih skladov je bilo približno 21 odstotkov finančnega premoženja.

Večina vseh prihrankov gospodinjstev je tako v bančnih vlogah in gotovini, pri čemer je najbolj problematična inflacija, ki povzroči izgube, ocenjene na med 250 in 300 milijoni evrov. Zato so v združenju prepričani, da je potrebna sprememba varčevalnih navad, za kar je ključno izboljšanje finančne pismenosti. Izpostavili so, da je treba naložbe razpršiti, da se lahko varčuje v manjših zneskih in naj se z varčevanjem ne odlaša.