c S

Osnovna šola Valentina Vodnika obeležila visoki jubilej

17.04.2019 07:16 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Na ljubljanski Osnovni šoli Valentina Vodnika je potekala prireditev ob počastitvi 90-letnice šole in 200. obletnice smrti pesnika in jezikoslovca Valentina Vodnika. Zbranim je čestital tudi premier Marjan Šarec. V nagovoru je poudaril, da ni poslanstvo šole samo izobraževati, ampak tudi vzgajati poštene, delovne in predvsem domoljubne ljudi.

Šarec je spomnil, da je 90 let dolga doba, zlasti, če gledamo z vidika človeškega življenja. "Malo ljudi doseže takšno starost, stavbe pa jo lahko dosežejo in mnogo več," je dejal in dodal, da je posebna čast imenovati se po narodnem preroditelju, pesniku, pisatelju, učitelju in karkoli vse je že Vodnik bil. Po Šarčevem mnenju je bil Vodnik predvsem zaveden Slovenec, ki je vedel, da slovenski narod lahko preživi samo, če se bo učil in izobraževal ter se ne prepustil tokovom zgodovine, da bi ga drugi narodi posrkali vase.

Ključno vlogo pri tem je po njegovih navedbah nosilo slovensko šolstvo. Izpostavil je, da poslanstvo šole ni samo v izobraževanju in nabiranju točk, tekmovanju, ampak v povezovanju in vzgoji poštenih, delovnih in predvsem domoljubnih ljudi. Opozoril je, da se moramo zavedati, da je slovenski izobraževalni sistem dober. "In del tega sistema je tudi Osnovna šola Valentina Vodnika, kamor so hodile generacije učencev, ki so tej družbi dale mnogo, med njimi tudi ljubljanski župan Zoran Janković," je sklenil nagovor Šarec.

Med drugim je šolarje, njihove starše in učitelje pozdravil tudi Janković, ki je obudil spomine na šolo, v katero je vstopil pred 55 leti v 5. razred. Šel je po tistem širokem stopnišču v neznano, brez znanja slovenščine. Ko prideš med sošolce je vedno problem, ker te gledajo kot nekaj posebnega, je dejal. "Spomnim se sošolca Vilkota, ki je rekel, pridi sedet k meni. Bil sem dober matematik in od takrat sem najprej naredil nalogo njemu, nato pa sebi," je dejal in dodal, da nikakor ni mogel dojeti dvojine.

Zbrane je nagovoril tudi generalni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Blaganje, ki je izpostavil, da vzgoja in izobraževanje odločilno vplivata na razvoj posameznika in družbe. Verjame, da si moramo vsi skupaj prizadevati, da bi svet pripeljali v učilnice in učilnice odprli svetu. Zato je po njegovem mnenju nujno potrebna pripravljenost za oblikovanjem razredne skupnosti empatičnih in odgovornih posameznikov, ki zmorejo spoštovati in sprejemati različnost. "In kot tako vidimo šolo Valentina Vodnika," je povedal.

Zbrane je pozdravila še ravnateljica Vesna Žagar Gabrovšek, ki je med drugim na kratko orisala zgodovino nastanka šole leta 1929 sredi polja v Zgornji Šiški.

Osnovna šola Valentina Vodnika je poimenovana po slovenskem književniku Valentinu Vodniku, ki je živel na bližnji Vodnikovi domačiji. Vodnika označujemo kot enega izmed prvih pomembnejših slovenskih pesnikov, narodnega preroditelja, učitelja, slovničarja in urednika. Rodil se je leta 1758, umrl pa leta 1819. Letos torej obeležujemo tudi 200. obletnico njegove smrti.