c S

Drugo in četrto mesto slovenskih srednješolcev na fizikalnem tekmovanju v Izraelu

16.04.2019 13:29 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Slovenija je na 24. mednarodnem fizikalnem tekmovanju v timski izdelavi in odpiranju fizikalnih sefov v izraelskem Rehovotu z ekipo škofjeloške srednje šole za strojništvo osvojila drugo mesto. Odlično se je med 19 skupinami odrezala tudi ekipa iz Gimnazije Nova Gorica, ki je zasedla četrto mesto, so danes sporočili iz Hiše eksperimentov.

Slovenijo sta na mednarodnem tekmovanju, ki se je nedavno končalo v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu, zastopali ekipi, ki sta se najbolje odrezali na državnem tekmovanju Videl, premislil, odklenil! Skupina Cruise 11 iz škofjeloške srednje šole za strojništvo je pod mentorstvom Nejca Davidovića tako dosegla drugo mesto, skupina Rastlinjak iz novogoriške gimnazije z mentorjem Rudolfom Šuligojem pa četrto mesto.

Poleg skupin iz Slovenije, ki se je pod okriljem Hiše eksperimentov tekmovanja udeležila že dvanajsto leto zapored, je v Izraelu sodelovalo še 17 skupin iz Angole, Argentine, Hong Konga, Izraela, Kanade, Romunije, Velike Britanije ter ZDA.

Srednješolci so se na to tekmovanje pripravljali že od začetka šolskega leta, ko so po skupinah sestavljali vsaka svoj sef. Škatle so opremili s svetlobnimi, vodnimi, električnimi, mehanskimi, magnetnimi in še mnogimi drugimi fizikalnimi poskusi.

Vsaka skupina je na državnem tekmovanju poskušala odpreti sefe, ki so jih izdelali v drugih srednjih šolah. Sef se odpre, če skupini uspe rešiti vse fizikalne uganke v njem. Za pravilno in inovativno rešitev poskusov v posameznem sefu so imeli vlomilci na voljo deset minut časa.

Poleg uspeha pri vlomih se tako na državnem, kot tudi na mednarodnem tekmovanju upoštevajo tudi znanje s področja nalog v izdelanem sefu, skupinsko delo, inovativnost ugank ter privlačnost sefa. Tekmovalcem iz Cruise 11 je sicer uspelo rešiti uganke vseh osmih sefov, ki so jih odpirali na mednarodnem tekmovanju, s čimer so si zaslužili tudi naslov najboljših vdiralcev.