c S

Pešbusi še naprej skrbijo za aktiven in varen prihod otrok v šolo

16.04.2019 07:30 Bled, 15. aprila (STA) - Blejski otroci so se v osnovno šolo danes odpravili peš s tako imenovanim pešbusom, ki ga poznajo tudi številni drugi otroci v državi. V program Inštituta za politike prostora je namreč vključenih 66 šol. Program, ki je nadaljevanje in nadgradnja več preteklih projektov, poteka že tri leta in opravljena anketa kaže na zadovoljstvo sodelujočih.

Kot so sporočili z Občine Bled, je danes na blejsko osnovno šolo "pripeljalo" pet pešbusov, in sicer z Gmajne, Rečice, Dindola, Alpskih blokov in Dob. Skupine otrok so spremljali prostovoljci Medgeneracijskega centra Bled in učitelji. Šola je na ta dan izobesila tudi prenovljen načrt šolskih poti.

Kot je povedal blejski župan Janez Fajfar, občina zadnja leta veliko pozornost namenja varnim potem v šolo. Največji pridobitvi sta kolesarska steza in steza za pešce ob severni razbremenilni cesti. Kjer pločnika ni možno zgraditi, pa so koridor za pešce oziroma kolesarje vrisali na ceste, tako da so vozniki bolj previdni.

Pešbus bo v blejsko šolo vozil najmanj do prvomajskih praznikov, danes pa so otroke pred šolo poleg župana in predstavnikov šole pričakali tudi predstavniki Inštituta za politike prostora in Janja Križman Miklavčič z ministrstva za zdravje.

Prepričana je, da je začeti dan s sprehodom s prijatelji in sošolci lahko nekaj najlepšega, predvsem pa zdravega ter da prinaša boljše medosebne odnose tako med otroci kot v medgeneracijskem smislu. Otroci s tem krepijo svojo samozavest na poti v šolo, hkrati pa se učijo, kako varno priti od doma do šole.

Marko Peterlin z Inštituta za politike prostora je povedal, da v programu sodeluje 66 šol iz vse Slovenije, dve šoli pešbus izvajata skozi celo šolsko leto, to sta osnovna šola Grm v Novem mestu in Škofja Loka, dve šoli pa prav tako celo leto, vendar samo enkrat tedensko, in sicer šoli v Črni na Koroškem ter v Polzeli.

Ankete med sodelujočimi so pokazale, da so vsi večinoma zadovoljni s programom, predvsem otroci, ki povedo, da gredo v šolo veliko raje s kolesom, skirojem ali peš kot pa, da se peljejo. Med kraji, med mestom in podeželjem, ni velike razlike, s tem da je projekt morda še bolj pomemben za kakšno podeželsko šolo, ki morda nima tako urejenih poti do šole kot so v mestih, je izpostavil Peterlin.

Program Aktivno v šolo, ki ga podpirajo ministrstvo za zdravje, Društvo za sonaravni razvoj Fokus in Društvo za razvoj Alp Cipra, poteka že tretje leto, z njim pa spodbujajo šole in občine, da pri varnih poteh čim bolj sodelujejo med seboj. Del projekta je tudi vzpostavitev točk "poljubi in odpelji", na katerih lahko starši otroke odložijo, od njih pa lahko otroci v petih do desetih minutah pridejo v šolo po varni peš poti.

Program Aktivno v šolo je del večjega projekta o prehrani in telesni dejavnosti do leta 2025, s katerim želijo zmanjšati debelost. "Na podlagi skupnih ukrepov nam je uspelo obrniti trend naraščanja debelosti pri otrocih," je spomnila Križman Miklavčičeva in dodala, da se od leta 2011 stopnja debelosti počasi znižuje.

"Vseeno moramo z delom nadaljevati, saj ima še vedno preveč otrok telesno težo večjo od priporočene, in sicer kar petina deklet in četrtina fantov," je povedala in dodala, da je preveč otrok v prostem času premalo telesno dejavnih. Več kot polovica jih med tednom pred ekrani preživi dve uri ali več na dan.