c S

V Kočevju o programih starševstva in njihovem lokalnem uvajanju

16.04.2019 07:56 Kočevje, 16. aprila (STA) - V prostorih kočevske srednje šole bodo drevi pripravili srečanje s starši in strokovnjaki, ki so ga prireditelji poimenovali Neverjetna leta - program starševstva. To bo namenjeno podpori lokalnega uvajanja programov starševstva in hkrati strokovni podpori ter razvoju služb na področju duševnega zdravja odraslih, otrok in mladostnikov.

Organizatorja srečanja sta kočevska občina in Javni zavod Mala ulica, nosilec projekta Neverjetna leta, ki ga denarno podpira ministrstvo za zdravje.

Po njunih podatkih je srečanje namenjeno staršem otrok vseh starosti, še posebej pa strokovnjakom, ki delajo z otroki in mladostniki vseh starostnih obdobij na različnih področjih.

"Zelo pomembne vsebine prinaša zaposlenim v izobraževalnih, zdravstvenih in vseh drugih zavodih, društvih in institucijah v Kočevju, ki se na kakšen koli način srečujejo z vprašanji duševnega zdravja. Hkrati prinaša nova pomembna spoznanja tudi odločevalcem v lokalni skupnosti," so zapisali organizatorji srečanja.

O programih starševstva bo spregovorila ekipa, ki te izvaja v devetih centrih po državi. Srečanje bo obsegalo predstavitev treningov starševstva in izmenjavo dobrih izkušenj pri njihovem uvajanju. Poleg omenjenih organizatorjev bodo na srečanju sodelovali še predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Pediatrične klinike Ljubljana in pedopsihiatričnega oddelka.

Med obravnavanimi temami so navedli vprašanja, ali starševstvo zahteva kakšno znanje, spretnosti in veščine, katere veščine bi moral obvladovati vsak starš, kako je starševstvo povezano s preprečevanjem zgodnjega nastanka duševnih stisk, težav in motenj ter še katere so najpogostejše teme in dileme staršev otrok v predšolskem obdobju.

Uvajanje tovrstnih z dokazi podprtih programov predstavlja tudi del uresničenja lani sprejete resolucije o nacionalnem programu duševnega zdravja, ki predstavlja smer razvoja skrbi za zdravje slovenskega prebivalstva med letoma 2018 in 2028. Program starševstva v Sloveniji poteka od leta 2015.

V Kočevju so sicer lani ustanovili svet za duševno zdravje, v katerem so župan, odgovorni strokovnjaki s področij zdravstva, sociale in šolstva ter predstavniki lokalne skupnosti. Namenili so ga strokovni podpori in razvoju služb na področju duševnega zdravja odraslih, otrok in mladostnikov. V številnih pogledih "deprivilegirana občina" pa s tem postavlja moderne stebre skrbi za potrebe svojega prebivalstva, so zapisalo organizatorji.