c S

Na posvetu v DS tudi o pomenu konkurence pri opravljanju javnih služb

15.04.2019 14:02 Ljubljana, 15. aprila (STA) - Na posvetu pod naslovom Od monopola do konkurence v organizaciji DS in Inštituta Nove revije so razpravljavci med drugim izpostavili, da konkurenca pomeni možnost izbire, kar ponudnike spodbuja k stalnemu izboljševanju in večji kakovosti storitev. Kritični so bili tudi do restriktivne politike podeljevanja koncesij na področju zdravstva in šolstva.

Predsednik DS Aljoz Kovšca je uvodoma izpostavil, da Slovenija potrebuje bistveno več konkurenčnosti, saj lahko le to vodi k večji kakovosti ponudbe.

"Pluralistična in odprta družba ne more biti utemeljena na monopolu državnih in paradržavnih institucij. Poleg javnega potrebuje tudi razvit nevladni in zasebni sektor v okviru vseh družbenih podsistemov," je poudaril Frane Adam z Inštituta za razvojne in strateške analize.

Predsednica Skupnosti samostojnih visokošolskih zavodov Barbara Toplak Perovič se je spraševala, ali želimo ideološki boj med javnim in zasebnim ter zatiranje konkurence ali želimo visokokakovostne storitve, ki jih lahko dosežemo le v konkurenci. "Konkurenti se morajo truditi za uporabnika storitev. Le odprta konkurenca nas sili, da smo vsak dan boljši," je dejala. Da kakovosti ni brez konkurence, se je strinjal tudi Ludvik Toplak z Alme Mater Europaea.

Peter Jambrek z Nove univerze je ocenil, da bi finančna sredstva v sistemu morala slediti posamezniku in ne instituciji. To je izpostavil tudi predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Igor Dovnik. Poudaril je še, da mora bolnik postati središče zdravstvenega sistema, v katerem bi morali imeti izbiro tako izvajalcev zdravstvenih storitev kot ponudnikov zavarovanj.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je prepričana, da bi se čakalne dobe lahko skrajšale samo z aktivnim vključevanjem zdravnikov zasebnikov. Kot je dejala, so v zdravniški zbornici proti koncesijam, saj menijo, da je treba storitve dati na trg. Ocenila je, da je to edini možni način, da bodo bolniki lahko izbrali svojega zdravnika, ki mu zaupajo.