c S

Zunanji ministri Berlinskega procesa o prihodnosti mladih

15.04.2019 12:56 Varšava, 15. aprila (STA) - Zunanji ministri Berlinskega procesa so se danes v Varšavi posvetili vprašanjem prihodnosti mladih na Zahodnem Balkanu in odprtim dvostranskim vprašanjem v regiji. Srečanja se je v imenu Slovenije udeležila državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Simona Leskovar.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je Leskovarjeva predstavila slovenske aktivnosti na področju prihodnosti mladih v državah Zahodnega Balkana. V tem smislu je predstavila tudi pozitivno agendo za mlade Zahodnega Balkana.

Regija se ubada s težavami visoke brezposelnosti med mladimi, nezadostnih priložnosti na področju izobraževanja in težavami v mobilnosti, kar je treba nasloviti, je poudarila Leskovarjeva. Opozorila je, da pomanjkanje splošne perspektive mladih vodi v množično odhajanje mladih iz regije, predstavlja pa tudi plodna tla za različne težave.

Državna sekretarka je udeležence srečanja v Varšavi seznanila tudi s procesom ustanavljanja mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem Unesca v Ljubljani, ki bo, kot poudarjajo na MZZ, ponujal priložnosti za mlade raziskovalce, zagonska podjetja in druge akterje v regiji.

V razpravi o odprtih dvostranskih vprašanjih so udeleženci zasedanja pozdravili napredek v odnosih med Bolgarijo in Severno Makedonijo ter poudarili pomen prespanskega sporazuma med Atenami in Skopjem, ki je razrešil vprašanje imena Makedonije.

Leskovarjeva je še izpostavila zavzemanje Slovenije za promocijo dobrososedskih odnosov, reševanje odprtih vprašanj v regiji, implementacijo sprejetih dogovorov, spravo in krepitev regionalnega sodelovanja. Na strani držav članic EU pa je pomemben kredibilen odziv, ko države regije izpolnijo pogoje za napredek v širitvenem procesu, je dejala.

Dodala je še, da Slovenija pričakuje pozitivni priporočili Evropske komisije za začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. V tem kontekstu pričakuje tudi pozitivno odločitev držav članic o odprtju pogajalskega procesa junija letos, so še sporočili z MZZ.