EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.4.2019

Izteka se rok za prijavo kandidatur za rektorja Univerze na Primorskem

Koper, 14. aprila (STA) - Bližajo se redne volitve rektorja Univerze na Primorskem. Senat univerze je nedavno namreč sprejel sklep o razpisu volitev in potrdil rokovnik opravil. Rok za vlaganje kandidatur za naslednika aktualnega rektorja Dragana Marušiča, ki ne more več kandidirati, se izteče 26. aprila, redne volitve pa bodo potekale 23. maja.

Senat je na seji 27. marca sprejel sklep o razpisu rednih volitev rektorja, s čimer je začel teči rok postopka za izvolitev rektorja za mandatno obdobje štirih let, in sicer od 23. novembra 2019 do 22. novembra 2023, so pred dnevi objavili na spletni strani univerze.

Za ta položaj se sicer ne bo več mogel potegovati aktualni rektor Marušič, ki univerzo vodi od leta 2011. Skladno s statutom primorske univerze je rektor namreč izvoljen za dobo štirih let, a največ dvakrat zaporedoma.

Senat je s sklepom o razpisu volitev potrdil tudi rokovnik opravil, iz katerega izhaja, da bodo redne volitve rektorja potekale v četrtek, 23. maja. Rok za vlaganje kandidatur je do 26. aprila do 12. ure.

Kandidate bodo javno predstavili do 15. maja. Predčasne volitve bodo potekale 20. maja, redne pa tri dni kasneje. Rezultati in morebitni razpis drugega kroga volitev bodo objavljeni 24. maja. V primeru drugega kroga bodo predčasne volitve 3. junija, izvedba ponovnih volitev 6. junija, trinajst dni kasneje, 19. junija, pa bo sledila objava rezultatov.

Postopek rednih volitev bo vodila in izvedla volilna komisija in volilni odbori. Kot so izpostavili na univerzi, je pomembna novost letošnjih volitev ta, da skladno z določbami zakona o visokem šolstvu, statutom univerze in pravilnikom o volitvah rektorja, rektorja izvolijo tri skupine volivcev, in sicer: visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti z raziskovalnim nazivom in visokošolski sodelavci; študenti in drugi delavci.

Za rektorja lahko kandidirajo redni profesorji, zaposleni na primorski univerzi za poln delovni čas. Iz sklepa o razpisu volitev je sicer razvidno, da kandidate lahko predlagajo senati in znanstveni sveti posameznih članic univerze, lahko pa kandidirajo tudi profesorji, ki jih s pisno izjavo podpre najmanj 15 visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev, asistentov z raziskovalnim nazivom ali visokošolskih sodelavcev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar