c S

V Mariboru o zasvojenosti in rabi digitalnih tehnologij med mladimi

11.04.2019 11:43 Maribor, 11. aprila (STA) - Okoli 200 strokovnih delavcev pedagoških, svetovalnih in zdravstvenih služb iz severovzhodne Slovenije danes v Mariboru sodeluje na regijskem strokovnem posvetu o rabi digitalnih tehnologij in njenih pasti. Osrednja tema že druge tovrstne konference, ki jo pripravlja Center Šteker, je zasvojenost in raba digitalnih tehnologij med mladimi.

Kot je povedala Tjaša Antolič, psihologinja pri omenjenem programu, ki ga pripravlja mariborsko društvo IndiJanez, prekomerna uporaba digitalnih tehnologij postaja vedno bolj pereč problem, zato je zelo zaželeno, da so strokovni delavci, ki delajo z mladimi, ustrezno opremljeni z znanjem s tega področja.

Antoličeva sicer ne zavrača digitalnih tehnologij, a morajo mladostniki te uporabljati uravnoteženo, kar po njenem pomeni, da zaradi tega ne trpijo njegove ostale vsakodnevne aktivnosti. O zasvojenosti po njenem govorimo takrat, ko tehnologija povsem nadvlada posameznikovo življenje, starši opazijo slabše ocene v šoli, mladostniki pa povsem izgubijo željo po druženju in do aktivnosti, s katerimi se je prej z veseljem ukvarjal.

Center Šteker je sicer prvi za uporabnike brezplačen specializiran program v severovzhodnem delu Slovenije, ki nudi celostno obravnavo na področju zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami. Po besedah Andreje Domanjko se osredotočajo na več različnih področij zasvojenosti, predvsem na škodljivo rabo interneta na splošno, socialnih omrežij, mobilnega telefona, tablic, televizije, računalniških iger, iger na srečo ter spletne pornografije.

Njihova ciljna skupina so vsi, ki imajo težave na področju zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami, pa tudi njihove bližnje osebe, od staršev, ostalih članov družine do vzgojiteljev in učiteljev. Še prav posebno pozornost namenjajo odraščajočim mladim, ki so tudi sicer najbolj dovzetni za razvoj zasvojenosti.

Po besedah Domanjkove svetovanja izvajajo v Mariboru in enkrat tedensko v Murski Soboti, uporabniki pa se v njihove programe vključujejo samoiniciativno, največkrat jih pripeljejo starši, k njim pa jih napotijo tudi ustrezne ustanove kot so centri za socialno delo, zdravstvene ustanove, šole in podobno.

"V preteklosti smo zaznali, da na tem področju primanjkuje izobraževanj in usposabljanj, namenjenih tudi strokovnim delavcem, zato želimo strokovne delavce in druge, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi, opremiti s koristnimi znanji. Ker mladi pogosto ne zaznajo težav s prekomerno rabo digitalnih tehnologij, je ključno, da apeliramo na starše in strokovne delavce, da bodo znali prepoznavati simptome prekomerne rabe in vedeli, kako se na to odzvati," je dodala Domajnkova.

Da država še vedno več poudarka daje preventivnim in kurativnim dejavnostim na področju odvisnosti od drog, alkohola, prehrane in drugim tovrstnim oblikam zasvojenosti, manj pa nekaterim "nekemičnim" oblikam odvisnosti, je na konferenci priznal Jože Hren iz direktorata za javno zdravje.

"Zavedamo se njihovega obstoja, skušamo se z njimi spogledovati, a nekaj bolj poglobljenega in resnega v tej smeri za zdaj žal še nismo razvili," je dejal Hren in spomnil na center za preprečevanje zdravljenja odvisnosti v Novi Gorici, ki se ukvarja s podobno problematiko, ga pa veseli, da se s tovrstnimi oblikami zasvojenosti zdaj strokovno ukvarjajo tudi v Mariboru.