c S

V uvodu nacionalnega otroškega parlamenta poudarili pomen izobrazbe in zgodovinskih odločitev

08.04.2019 13:06 Ljubljana, 08. aprila (STA) - V DZ se je začelo zasedanje nacionalnega otroškega parlamenta na temo šolstva in šolskega sistema. Podpredsednica DZ Tina Heferle je poudarila, da je poleg formalne izobrazbe pomembna tudi neformalna. Predsednik države Borut Pahor je ob 29. obletnici prvih demokratičnih volitev izpostavil, da zgodovinske odločitve niso samoumevne.

Nacionalni otroški parlament, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), je že 29. po vrsti. Predsednica zveze Darja Groznik je v uvodnem nagovoru izpostavila pomembnost aktivnega državljanstva, spoštljivega in argumentiranega govora ter upoštevanja drugačnosti. Zasedanje otroškega parlamenta vidi kot priložnost, da si mladi med seboj izmenjajo misli in da nagovorijo najvišje predstavnike naše države.

Izpostavila je, da otroci v šoli preživijo veliko časa in zato je prav, da jih šola tudi posluša. Predlogi z lanskega zasedanja otroškega parlamenta so po njenem mnenju dobri, veliko je konkretnih predlogov in tudi uresničljivih v kratkem času. Poudarila je, da sta šola in šolski sistem aktualna tema, saj tudi na ministrstvu za izobraževanje pripravljajo spremembe. "Na ministrstvu so nam zagotovili, da nas bodo v prihodnjih aktivnostih povezanih s prenovo šolskega sistema poslušali in povabili k razpravi," je še dodala Groznikova.

Podpredsednica DZ Heferletova je v svojem uvodnem nagovoru dejala, da mladi s svojo aktivnostjo dajo vedeti, da jim je mar za teme, ki se nanašajo na njih in da tudi prek razprav že sooblikujejo svet, v katerem živimo. "Pomembno je, da kar se da argumentirano opozarjate na vaše poglede, stališča in možne rešitve ter da o tem prepričate tudi čim več nas, današnjih odločevalcev," je poudarila podpredsednica.

Mladim je dejala še, da naj izkoristijo čim več priložnosti za osvojitev novih znanj in veščin. Izobrazba na papirju je po njenem mnenju še vedno zelo pomembna, so pa vse bolj cenjene tudi veščine, pridobljene z manj formalnimi oblikami izobraževanja, ki mlade opremljajo za življenje v vse bolj globalnem svetu, je dejala.

Mlade parlamentarce je nagovoril tudi predsednik države Pahor, ki je spomnil, da danes obeležujemo 29. obletnico prvih svobodnih demokratičnih volitev v Sloveniji. "Kot 26-letni mladenič sem takrat prvič prestopil vrata demokracije in skupaj s prvim parlamentom sooblikoval pomembne odločitve, ki tudi danes določajo našo politično, gospodarsko in socialno življenjsko pot države."

Poudaril je, da ne želi z mladimi obujati spominov na prelomne čase, ampak opozoriti na to, da niso bile vse velike stvari glede usode slovenskega naroda že odločene. "Vse, kar gledate okoli sebe, nas spominja, kako pomembne zgodovinske odločitve nikoli ne zastarajo in se vedno znova ponavljajo," je dejal Pahor.

V zaključku govora je poudaril, da starši, mentorji, učitelji in vsi odrasli polagajo veliko upanja v demokratično zrelost mladih, saj bodo oni tisti, ki bodo v prihodnosti odločali o usodnih vprašanjih naše države. Otroški parlament pa vidi kot priložnost za priprave na situacije, v katerih bodo kot odrasli sprejemali odločitve, ki ne bodo pomembne samo za njih, temveč za celoten narod. Mladim je še dejal, da naj bodo strpni, razumevajoči in da naj nikoli ne prenehajo razmišljati s svojo glavo, "vendar hkrati vedite, da tako razmišlja tudi tisti, s katerim se ne strinjate in da nekako pri najbolj važnih odločitvah morate priti na koncu skupaj," je povedal Pahor.

Uvodnemu delu današnjega zasedanja, ki se ga udeležuje več kot 100 mladih parlamentarcev iz vse Slovenije, sledi delo po delovnih skupinah, ob 12. uri pa so začeli s plenarno razpravo, na kateri bodo mladi poročali o delu v skupinah. Na koncu bodo razglasili teme 30. nacionalnega otroškega parlamenta. Pridružil se jim bo tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.