c S

V TMS odslej prikazi poskusov Nikole Tesle v novi predavalnici

05.04.2019 07:12 Bistra, 04. aprila (STA) - V Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) so danes slovesno odprli predavalnico Nikole Tesle. Kot je povedala direktorica TMS Natalija Polenec, je muzej z odprtjem pridobil "prvo sodobno urejeno predavalnico v muzeju, ki bo služila prikazom poskusov Nikole Tesle ter drugim aktivnostim, predavanjem in občasnim manjšim razstavam".

Osrednji program bo v novi predavalnici predstavljala postavitev Ukročena elektrika, poskusi Nikole Tesle, ki že več kot 20 let velja za enega najbolj obiskanih dogodkov v muzeju in si ga letno ogleda med 3500 in 6000 obiskovalcev.

Ob postavitvi v prenovljene prostore so prikazu dodali še nekaj novih eksperimentov, ki so le posredno vezani na Teslovo delo, "so pa nujno potrebni, da olajšamo razumevanje zapletenih pojavov elektrike in magnetizma širšemu občinstvu", so zapisali v TMS.

"Prenovljena postavitev poskusov in posodobljen prostor nam bosta omogočila, da bomo v prihodnje poskuse dopolnjevali z novimi," je pojasnila direktorica TMS.

Prenovo je z 243.000 evri podprlo ministrstvo za kulturo, odprtje pa je potekalo na 136. obletnico prižiga prve električne žarnice v Sloveniji. Tudi zato so v muzeju ob odprtju predavalnice osvetlili še nekaj obletnic v razvoju elektrifikacije v Sloveniji, ki bodo potekale v letošnjem letu, med drugim 80-letnico začetka delovanja hidroelektrarne Doblar na reki Soči.