c S

Jubilejni 10. Dan za spremembe bo pozval k odpravljanju diskriminacije

04.04.2019 11:36 Ljubljana/Maribor/Ravne na Koroškem/Senovo/Ajdovščina, 04. aprila (STA) - Slovenijo bodo v soboto že 10. preplavili dogodki v okviru Dneva za spremembe, ki ga pripravlja Slovenska filantropija. Velika vseslovenska prostovoljska akcija bo znova povezala številne deležnike po vsej državi, osrednja tema tokratnih prostovoljskih akcij, ki jih bo približno 80, pa bo Odpravimo diskriminacijo.

Slovenska filantropija je akcije v preteklosti že obarvala medgeneracijsko, zanemarjena igrišča so spreminjali v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, stari robi pa so namenjali novo rabo. Z izmenjavo oblačil in predmetov so pomagali šolskim skladom ter širili spoštovanje in solidarnost, da bi skupnosti povezali in okrepili sodelovanje.

S sloganom akcije Ne prepuščaj se toku, spreminjaj tudi ti! že vsa leta nagovarjajo prebivalce Slovenije. V soboto se lahko pridruži vsak in se preizkusi kot prostovoljka ali prostovoljec. Na spletni povezavi www.filantropija.org/akcije-dan-za-spremembe je mogoče preveriti, kje potekajo akcije v posamezni regiji, kaj se bo dogajalo, kdo vse sodeluje in kako je mogoče vzpostaviti stik z organizatorji.

Med organizatorji prostovoljskih akcij so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki, sodelovala pa bodo tudi podjetja. Prijavljenih je 168 akcij. Po vsej državi bo na ta dan aktivnih več kot 550 organizacij in več kot 9000 prostovoljcev.

Slovenska filantropija za solidarnost in medsebojno spoštovanje

Direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak pred akcijami poziva k solidarnosti, sodelovanju in medsebojnemu spoštovanju, ki so po njenih besedah "obet za povezano in varno družbo". "V taki skupnosti si lahko obetamo vzpodbudno okolje za odraščanje otrok, podporo zaposlenim pri organizaciji življenja in za varno in izpolnjeno starost," je prepričana.

Tako je po njenih besedah mogoče ustvarjati skupnost, ki ni strpna do diskriminacije posameznikov in skupin. Prostovoljstvo je ena od izjemnih dejavnosti, ki vsem vključenim in skupnosti prinaša predvsem pozitivne premike, je opozorila. Dan za spremembe je po njenih besedah izvrstna priložnost, da se priključimo.

Prijavljenih je 94 medgeneracijskih aktivnosti, 84 ozaveščevalnih akcij, 79 druženj in obiskov, 65 akcij za odpravljanje predsodkov in sovražnega govora, 35 čistilnih akcij, 22 akcij urejanja javnih prostorov, 21 medsosedskih pomoči, 16 zbiralnih akcij, denimo dražb in izmenjevalnic in 18 posredovalnic veščin.

Nadalje so posamezni organizatorji prijavili 24 prireditev, predstav in t. i. flash mobov, ko skupina ljudi na javnem mestu izvede nenavadno akcijo, 31 športnih aktivnosti in rekreacije in 36 drugih akcij.

Največ akcij za enake možnosti ne glede na starost

Med akcijami za enake možnosti je največ tistih, ki bodo poudarile pomen enakih možnosti ne glede na starost, in sicer 87. Poleg njih pa bodo z akcijami pozivali tudi k enakim možnostim ne glede na spol, spolno usmerjenost, spolno identiteto, narodnost, raso ali narodnost, jezik, versko prepričanje, invalidnost, družbeni položaj, premoženjsko stanje in izobrazbo.

Poleg tega se bodo nanašale na enake možnosti za dostop do zaposlitve, do socialnih ugodnosti, socialne zaščite in zdravstvenega varstva ter vzgoje in izobraževanja. Nekatere se bodo osredotočila na dostop do dobrin in storitev, ki so na voljo javnosti, vključno s stanovanji, in na varovanje narave za bodoče generacije.

Številne akcije bodo že v petek. V Brežicah bodo v petek v tamkajšnjem domu upokojencev priredili dan radosti, na katerem bodo učenci in gimnazijci tako za stanovalce doma kot za druge starejše organizirali kulturni program. V dnevnem centru za otroke in mladostnike na Kunaverjevi v Ljubljani bodo uporabniki centra kot prostovoljci čistili dom in okolico. V Postojni pa bosta med drugim delavnici za odrasle in za otroke, na kateri bodo govorili o diskriminaciji.

Glavnina dogodkov pa se bo zvrstila v soboto. V Mariboru bodo denimo na delavnici o ekonomiki gospodinjstva predstavili, kako lahko z minimalnimi sredstvi in dobro organizacijo časa in virov živimo lepo in zdravo ter se aktivno vključujemo v družbeno življenje. V Radljah ob Dravi bodo v parku pred domom za starejše Hmelina začeli druženje s skupno telovadbo, potem pa bodo s pogovornimi temami spregovorili o drugačnosti. V Senovem v spodnjem Posavju pa bodo z invalidno osebo na vozičku preverili dostopnost do javnih zavodov.

Z osrednjo temo tokratnega dneva napovedujejo enoletni projekt Za Vse/4all, ki ga bodo v partnerstvu z Združenjem izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Sloveniji kot nosilcem projekta in zavodom Vozim izvajali po vsej Sloveniji. Namenjen je ozaveščanju o diskriminaciji na različnih področjih in obveščanju, kako ukrepati proti njej.