c S

Na GZS danes Festival vajeništva

04.04.2019 07:42 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Gospodarska zbornica Slovenije danes pripravlja Festival vajeništva, na katerega vabijo predvsem vajence prvih dveh generacij. Dogodek je namenjen povezovanju in izmenjavi dobrih praks, potencialnim kandidatom za vajeništvo in njihovim staršem pa želijo ponuditi tudi različne uporabne informacije, so sporočili.

Organizatorji dogodka želijo mladim in njihovim staršem ponuditi informacije o razpoložljivih programih srednjega poklicnega izobraževanja, možnostih nadaljevanja izobraževanja, kadrovskih štipendijah, vajeniških nagradah ter potencialnih delodajalcih in zaposlitvah, ki so na voljo takoj po zaključku šolanja.

Na dogodku poleg vajencev in njihovih mentorjev v podjetjih iz cele Slovenije med drugim pričakujejo tudi predstavnike srednjih šol, kjer izvajajo programe vajeništva, in delodajalce iz različnih slovenskih regij. Prisotni bodo tudi predstavniki GZS, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter predstavniki Centra RS za poklicno izobraževanje.

Po sprejemu zakona o vajeništvu leta 2017 se v letošnjem šolskem letu v 20 srednjih šolah po vsej Sloveniji izvajajo programi vajeništva, ki poleg pouka v učilnicah dijakom omogočajo polovico časa preživeti pri delodajalcih. Tam že tekom šolanja pridobivajo strokovna znanja in izkušnje, ki jih bodo potrebovali za opravljanje izbranega poklica.