c S

Pikalo bo koalicijskim partnerjem predstavil predlog za financiranje zasebnih šol

03.04.2019 14:06 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Minister za izobraževanje Jernej Pikalo bo danes koalicijskim partnerjem podrobno predstavil predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Z njim bi na eni strani uresničili odločbo ustavnega sodišča o financiranju zasebnih osnovnih šol, na drugi strani pa zavarovali mrežo javnega šolstva, je pojasnil minister.

Minister za izobraževanje, znanost in šport je zadovoljen, ker bo danes lahko predstavil predlog, ki "združuje, kot včasih gledamo, tudi nemogoče". Tudi sam meni, da ni prav, da je financiranje za isti osnovnošolski program različno.

Na drugi strani pa s predlogom "zelo zavarujemo mrežo javnega šolstva, ker je to tisto, kar narod naredi in s tem tudi narod obstane", je povedal v izjavi za medije v DZ. Podrobnosti predloga Pikalo ni pojasnjeval, saj ga želi najprej podrobno pretresti s koalicijskimi partnerji. Nato pa bo seveda predlog na voljo tudi za javno razpravo, je napovedal.

Minister je še potrdil, da so s predlogom v zakonodajno obliko zajeli tisto, kar je koalicijskim partnerjem pred nekaj tedni predstavil na Brdu pri Kranju. Je pa napovedal, da si bo prizadeval za čim širše soglasje o predlogu, zato ga namerava predstaviti vsem poslanskim skupinam.

Pikalo je ob tem še dodal, da bo danes besedilo predstavil le koalicijskim partnerjem, medtem ko bo z Levico usklajevanje potekalo posebej.

Na ministrstvu so za STA po srečanju na Brdu pri Kranju sicer pojasnili, da bi po njihovem predlogu obvezne predmete tako v zasebnih kot javnih osnovnih šolah financirali 100-odstotno, medtem ko financiranje razširjenega programa še ni bilo dorečeno.

Ustavno sodišče je v odločbi leta 2014 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje v neskladju z ustavo v delu, ki določa, da država javno veljavne programe osnovnošolskega izobraževanja financira 85-odstotno.

V četrtek pa ima ustavno sodišče na predlogu dnevnega reda znova pobudo za oceno ustavnosti tega člena zakona. Možno je, da bi ustavno sodišče samo določilo način izvrševanja ustavne odločbe iz leta 2014.