c S

V Tehniškem muzeju o meroslovju od A do Ž

02.04.2019 13:18 Borovnica, 02. aprila (STA) - V Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) so danes odprli Dneve meroslovja, s katerimi želijo obiskovalcem prikazati področje, s katerim se ljudje srečujejo vsakodnevno. Kot so zapisali v TMS, ki dneve pripravlja z Uradom RS za meroslovje in več podjetji, se lahko obiskovalci sprehajajo med kotički, posvečenimi različnim področjem merjenj.

Kot so zapisali v TMS, je meroslovje veda, s katero se dnevno srečujejo vsi šolarji od prvega razreda do mladih raziskovalcev na podiplomskih študijskih programih. Obiskovalci Dnevov meroslovja, ki so namenjeni predvsem šolarjem od petega razreda osnovne šole do prvega letnika srednjih šol, pa se bodo do petka med drugim lahko spoznali tudi z opremo, ki se uporablja na različnih področjih meroslovja.

Tako bo Urad RS za meroslovje obiskovalce seznanil s pojmom plemenitih kovin, jim omogočil enostaven preizkus, ali so izdelki iz plemenitih kovin ali ne, predstavil jim bo tudi osnovno enoto za merjene mase, to je kilogram, ter jih seznanil z zakonskimi merili in overitvenimi oznakami.

Nacionalni inštitut za biologijo bo v okviru Dnevov meroslovja obiskovalcem predstavil, kako pravilno izmeriti količino DNA in zakaj je to pomembno, predstavniki laboratorija za metalurgijo Zavoda za gradbeništvo Slovenije pa bodo predstavili, kako s pomočjo meroslovja prispevajo k zagotavljanju varnosti v cestnem prometu.

Poleg tega bodo svoje dejavnosti predstavila tudi podjetja Alba, Apollonia, Jordan, Lotrič meroslovje in Mettler Toledo. Med drugim si bo v njihovih kotičkih mogoče ogledati laboratorijske tehtnice, merjenje magnetnih lastnosti predmetov, pravilno merjenje krvnega tlaka v človeškem telesu, življenjski cikel vodomera ter aplikacijo za preverjanje teže na različnih planetih našega osončja.