c S

Postopek imenovanja direktorja VSGT Maribor poln presenečenj

02.04.2019 07:32 Maribor/Ljubljana, 01. aprila (STA) - Po presenetljivi odločitvi sveta zavoda, da ne podpre novega mandata dolgoletni direktorici Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem (VSGT) Maribor Heleni Cvikl, je presenetilo še opozorilo pristojnega ministrstva o domnevnih nepravilnostih v postopku imenovanja direktorja. Sporna naj bi bila mandata predstavnikov študentov v svetu zavoda.

Svet zavoda na začetku marca presenetljivo ni podprl novega mandata Heleni Cvikl, ki šolo vodi že 19 let in v javnosti velja za zelo uspešno, ampak je največ glasov po poročanju časnika Večer dobila njena edina protikandidatka za mesto direktorice Tanja Angleitner Sagadin, predavateljica angleščine.

Do konca marca bi moral svoje, sicer nezavezujoče mnenje o tem povedati minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, a se zaradi ugotovitev inšpekcije to ni zgodilo.

Kot so za STA danes pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je Inšpektorat RS za šolstvo in šport uvedel inšpekcijski postopek zoper VSGT Maribor zaradi dvoma v popolno zakonitost izvedbe postopka imenovanja direktorja, ker sta v postopku imenovanja sodelovala dva predstavnika študentov v svetu zavoda, ki nista bila zakonito izvoljena. Volitve omenjenih dveh predstavnikov študentov v svetu zavoda naj ne bi bile izvedene neposredno in tajno, zato je inšpektorat zaključil, da sta mandata teh dveh članov sveta zavoda sporna.

Na podlagi tega je direktorici VSGT Maribor podal predlog, da o ugotovljeni kršitvi pisno obvesti študentski svet in skupnost študentov ter jih pozove, da v 30 dneh izpeljejo postopek izvolitve nadomestnih članov v svetu zavoda. Ali je Cviklova to že storila, na vprašanje STA ni odgovorila.

Minister Pikalo je glede na omenjene ugotovitve Inšpektorata RS za šolstvo in šport naslovil na svet zavoda VSGT Maribor dopis, v katerem jih je pozval, da "zaradi ugotovljenih nepravilnosti najprej izpolnijo odrejene ukrepe pristojnega inšpektorata ter storijo vse potrebno, da nad postopkom imenovanja direktorja ne bo že v izhodišču podanega dvoma glede zakonitosti odločanja sveta zavoda".

V omenjenem dopisu je še navedel, da lahko svet zavoda "v izogib dvomom ali morebitnim sodnim postopkom v zvezi z imenovanjem novega direktorja zavoda postopek javnega razpisa tudi ponovi".

Helena Cvikl medtem kandidira na volitvah v Evropski parlament. Na listi SMC je uvrščena na drugo mesto takoj za poslancem Gregorjem Peričem. Do upokojitve ji manjka še pet let, torej toliko, kolikor traja mandat direktorja javnega izobraževalnega zavoda VSGT Maribor. Sedanji mandat ji poteče 5. maja.