c S

Pahor na posvetu z mladimi tudi o nizki volilni udeležbi

01.04.2019 14:20 Ljubljana, 01. aprila (STA) - Predsednik republike Borut Pahor se je z mladimi danes pogovarjal o prihodnosti Evropske unije. Odgovarjal je na skrbi, vprašanja in opažanja mladih. Med drugim so mladi spraševali o širitvah EU, vplivu in delu evropskega parlamenta ter nizki volilni udeležbi. Mladi se po Pahorjevih besedah dobro zavedajo pomena EU za državo.

"Evropska unija je življenjskega pomena za mir in razvoj Slovenije ter vseh drugih držav in narodov na stari celini. To ne pomeni, da ni Slovenije brez EU, vendar je to v težjih razvojnih in geopolitičnih pogojih, težje bomo zagotavljali blaginjo ljudi," je v uvodnem nagovoru dejal Pahor.

Glede nizke volilne udeležbe je Pahor izpostavil, da je tudi ne iti na volišče pravica, vendar je treba varovati pravico do volitev. "Morda sem staromoden, ampak verjamem v demokracijo. Če nam ne bo preostalo nič drugega, nam bodo ostale volitve. In jih moramo zato čuvati," je pojasnil. Napovedal je, da bo "morda prišel čas, ko bo vse, kar bomo imeli, demokratično pravico, da izberemo".

Mladim pa je pojasnil, da se pogled na stvari spreminja. "Doživljate to zdaj kot študentje in to je kul," je dejal in poudaril, da so vprašanja miru in blaginjo skozi družinsko perspektivo drugačna.

Ilustriral je s tem, da bodo otroci, ki se rodijo danes, živeli 100 let. "Dajmo premislit, kolikokrat smo šli v zadnjih 100 letih čez vojno. Trikrat," je orisal in poudaril pomen miru ter želje za življenje v miru. Povedal pa je tudi, da trenutno uživamo mir in kljub težavam ter stiskam živimo najbolje do sedaj.

Na prihajajočem srečanju Brdo-Brioni si bo Pahor prizadeval za širjenje EU, ki bi bila manj birokratska. "Širitev mora biti manj birokratska, bolj usmerjena v zavarovanje miru in blaginje. Bruselj mora na to pogledati nekoliko prožneje," je dodal.

Ob robu posveta je poudaril, da se po njegovem mnenju velika večina mladih in tudi sicer prebivalcev zaveda pomena EU za razvoj države. "Seveda to ne pomeni, da brez EU ne bi bilo Slovenije, zašla bi v težave, tako kot tudi vse druge države brez EU," je pojasnil. Obstanek EU po njegovih besedah pomeni ohranitev miru, pa tudi nam zagotavlja okvir razvoja blaginje.