c S

Na letošnjem posvetu Medicina in pravo o globalizaciji medicine

29.03.2019 07:21 Maribor, 29. marca (STA) - Na mariborski pravni fakulteti bo danes in v soboto potekalo že 28. mednarodno posvetovanje Medicina, pravo in družba, ki ga skupaj pripravljata pravna in medicinska fakulteta v sodelovanju z Društvom pravnikov Maribor in tamkajšnjim zdravniškim društvom. Osrednja tema letošnjega posvetovanja bo globalizacija medicine v 21. stoletju.

Svoje prispevke bodo na celodnevnem posvetu, ki se ga vsako leto udeležuje okoli 250 udeležencev iz Slovenije in tujine, predstavili številni ugledni medicinski, pravni in drugi domači ter tuji strokovnjaki, ob posvetu pa organizatorji izdajo tudi zbornik predavanj.

Srečanje je tradicionalno namenjeno interdisciplinarni obravnavi aktualnih tem, kar udeležencem omogoča uskladitev različnih strokovnih pogledov, izoblikovanje rešitev za odprta vprašanja ter povezovanju teorije in prakse.

Letošnji posvet je razdeljen v tri sklope. Prvega so že na predvečer dogodka izvedli z okroglo mizo o medijih, medicini in družbi, današnji del bo namenjen pravnim, etičnim in medicinskim vprašanjem uporabe umetne inteligence in robotom v medicini. Popoldne bo potekala delavnica o cepljenju, v soboto pa se bodo udeleženci ukvarjali še z medicinskimi, pravnimi, sociološkimi in etičnimi vidiki biomedicine.

V sklopu posveta bo Timi Karner z mariborske strojne fakultete danes predstavil 60 centimetrov visokega humanoidnega robota Blue NAO Evolution, ki ga je fakulteta lani prejela kot donacijo. Gre za najbolje prodajan tovrstni robot za izobraževalne namene v vseh starostnih skupinah. Njegova glavna naloga je predvsem socializacija humanoidnih robotov.