c S

Ob 200-letnici šolstva na Prevaljah še zbornik

28.03.2019 11:34 Prevalje, 28. marca (STA) - Na Prevaljah letos obeležujejo 200-letnico šolstva. Ob tej priložnosti sta občina in osnovna šola izdali zbornik, ki ga bodo predstavili ob 17. uri na prireditvi v družbenem domu, kjer je na ogled tudi priložnostna filatelistična razstava. Na pošti na Prevaljah je ob jubileju tudi danes, tako kot je bil januarja, v uporabi priložnostni poštni žig.

V Farni vasi na Prevaljah je bila 7. januarja 1819 vzpostavljena slovensko-nemška šola, pred tem pa so otroci z območja Prevalj hodili v šolo na Ravne na Koroškem. V zbornik, ki je izšel ob 200-letnici šolstva na območju občine, je prvič celovito predstavljen zgodovinski pregled šolstva na območju Prevalj, kot ga je bilo mogoče popisati po dosegljivih šolskih kronikah, drugih virih in literaturi.

Zbornik prinaša pregled življenja in dela šole v vseh njenih časovnih obdobjih, od začetkov šolstva do petletke, sedemletke, nižje gimnazije, osemletke in devetletke, do projektov in mednarodnega sodelovanja. Precej prostora zbornik namenja današnjemu utripu šole. Zbornik je uredila dolgoletna učiteljica in kulturna ustvarjalka Margareta Jukić, s prispevki pa ga je ustvarilo več avtorjev.

Kot je za STA povedala Jukićeva, je gradivo za zbornik zbirala deset let s pomočjo šolskih kronik, gradiva Slovenskega šolskega muzeja, veliko predvsem fotografskega gradiva so prispevali starejši Prevaljčani.

Zbornik spremlja filatelistični sklop, ki ga sestavlja priložnostni poštni žig in ilustrirana dopisnica. Filatelistični sklop ob 200-letnici šolstva na Prevaljah je sicer dvodelen, prvi del je bil izdan že 7. januarja letos. Sklop je pripravilo Koroško filatelistično društvo skupaj s prevaljsko občino in tamkajšnjo osnovno šolo.