c S

V Mariboru bodo od maja vrtci predvidoma dražji

28.03.2019 07:08 Maribor, 27. marca (STA) - Mariborski mestni svet bo na aprilski seji odločal o dvigu cen vrtcev. Če bo predlog sprejet, bodo nove cene programov od maja v povprečju višje za nekaj manj kot sedem odstotkov. Za občane Maribora so na mestni občini predvideli znižanje plačila s subvencijo iz proračuna, ki bo za vsakega otroka mesečno v povprečju znašala 20,27 evra.

Kot so danes pojasnili na Mestni občini Maribor, so se za predlagani dvig odločili zaradi višjih stroškov dela zaposlenih, potem ko so vlada in sindikati javnega sektorja decembra sprejeli dogovor o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju.

Takšen dogovor po njihovem pomeni rast vseh elementov, s katerimi izračunavajo cene programov, torej plač, prispevkov in drugih osebnih prejemkov, zato se je, kot poudarjajo, v prvih mesecih letošnjega leta za podražitev vrtcev odločila tudi večina ostalih slovenskih občin.

"Predlagana korekcija cen programov mariborskih javnih vrtcev pomeni višje plačilo staršev od 5,73 odstotka do 6,54 odstotka, kar v znesku pomeni od 1,84 evra do 17,81 evra oziroma povprečno za 6,89 evra mesečno," pojasnjujejo na mestni občini.

So pa na mariborski občini predvideli tudi različna dodatna znižanja plačil staršev s stalnim prebivališčem v Mariboru. Najobsežnejše je tako imenovano splošno znižanje in znaša od sedem do 23 odstotkov plačila, ki bi ga sicer starši morali plačati. Za posameznega otroka znaša ta subvencija mesečno povprečno 20,27 evra in bo pokrita iz mestnega proračuna.

Ob tem bodo iz mestnega proračuna pokrili tudi poletno rezervacijo in znižano plačilo vrtca v primeru bolezni otroka. Vse tri dodatne subvencije plačil staršev za mariborske občane bodo proračun stale 1,438 milijona evrov, denar pa so že rezervirali v proračunih za leti 2019 in 2020, ki ju bo mestni svet potrjeval na isti seji.

Kot še dodajajo na mariborski občini, so plačniki storitev predšolske vzgoje občine, v katerih imajo otroci stalno bivališče in starši v vrtec vključenih otrok na podlagi odločbe pristojnega centra za socialno delo. Za koliko se bo dvignila cena je odvisno od dohodkovnega položaja staršev in programa vrtca, ki ga otrok obiskuje.

V mariborskih vrtcih sicer še do petka poteka vpis za šolsko leto 2019/2020. Po sedanjih podatkih bo na razpolago okoli 950 prostih mest, natančno število pa bo znano, ko bodo zaključeni postopki ugotavljanja pripravljenosti otrok za vstop v šolo, saj bo takrat znano tudi natančno število otrok, ki bo 1. septembra vstopilo v osnovno šolo.

V Mariboru za zdaj ocenjujejo, da bodo z razpoložljivimi prostorskimi zmogljivostmi tudi v novem šolskem letu lahko prosto mesto zagotovili vsem zainteresiranim staršem s prebivališčem v njihovi mestni občini. Ne bo pa mogoče ugoditi vsem željam staršev po točno določenem vrtcu oziroma enoti, ampak bodo otroci usmerjeni v tiste vrtce, v katerih so še prosta mesta.