c S

V Brdih uredili nov center mladih v Štalonih

26.03.2019 10:35 Brda, 26. marca (STA) - Občina Brda je v preteklih dneh prevzela obnovljeno stavbo v Štalonih, ki jo je namenila dejavnostim mladih. Obnovljeno stavbo bo potrebno sicer še opremiti, zato prve dejavnosti za mlade napovedujejo v poznih pomladnih dneh, so sporočili iz Občine Brda. Mladinski center Štaloni bo upravljal Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda.

Mladinski center bo predstavljal medgeneracijsko stičišče, kjer se bodo pretakala znanja na področju kulinarike, kulturne dediščine in ostalih briških in lokalnih izročil, napovedujejo na briški občini.

Aktivnosti centra, katerega osnovni namen je vzpostaviti ključno točko za otroške, mladinske in medgeneracijske dejavnosti v Brdih, bodo usmerjena v neformalna izobraževanja, kot tudi v šport in prosti čas, počitniško varstvo otrok ter kulturo in umetnost. Spodbujalo se bo tudi podjetniško miselnost na področju trajnostnega kmetijstva, vinogradništva, gostinstva in turizma, hkrati pa solidarnosti in prostovoljnega udejstvovanja mladih. Želijo si, da bi se zboljšal nivo znanja mladih v regiji, njihova podjetnost, spodbujati želijo raziskovalno delo in učenje.

Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport konec januarja v Vili Vipolže pripravil posvet o področju mladine, ki se ga je aktivno udeležilo skoraj 40 mladih. Ti so v sklopu srečanja izrazili prepričanje, da bo Mladinski center tista točka, kjer bo ne samo ključen prenos znanja med generacijami in mladimi, pač pa tudi točka, kjer bodo lahko mladi izkazali svoje prostovoljske vrline, pri čemer jih bo Občina Brda gotovo podpirala.

Investicija v Mladinski center Štaloni je stala 182.000 evrov, od tega je briška občina pridobila 80.000 evrov nepovratnih sredstev za izvajanje lokalnega razvoja iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

50 kvadratnih metrov meri manjša dvorana za skupinske aktivnosti, 60 kvadratnih metrov bo namenjenih osrednjemu družabnemu prostoru z informacijskim pultom in internetno točko ter kotičkom za napitke in prigrizke. Pri pultu sta predvideni še čajna kuhinja in študijska računalniška niša, v centru bo tudi glasbena soba, soba za pomoč pri učenju, prostor za društva, sanitarije in info točka.