c S

Na IJS z odprtjem razstave uraden začetek Dnevov Jožefa Stefana

26.03.2019 07:37 Ljubljana, 25. marca (STA) - Z odprtjem razstave Irwin: NSK-garde in procesije so se na Institutu Jožef Stefan (IJS) uradno začeli 27. Dnevi Jožefa Stefana, ki so letos posvečeni 70. obletnici inštituta. Kot je uvodoma povedal direktor Jadran Lenarčič, je IJS danes največje raziskovalno središče v državi, ki v znanstvenem in kulturnem smislu presega slovenske meje.

V svojem govoru je Lenarčič uvodoma predstavil zgodovino inštituta ter povedal, da pobuda za nastanek inštituta sega že v leto 1946, za rojstni dan današnjega inštituta pa velja leto 1949. Inštitut se je sprva imenoval Fizikalni institut, nato Fizikalni institut Jožefa Stefana ter Nuklearni inštitut Jožef Stefan, današnje ime pa je dobil leta 1969.

Kot je dejal Lenarčič, je IJS s skoraj 500 doktorji znanosti "danes daleč največje raziskovalno središče v državi, ki tako v znanosti kakor tudi v kulturnem smislu daleč presega slovenske meje."

Današnjega dogodka se je udeležil tudi minister za kulturo Zoran Poznič, slavnostni govornik pa je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je IJS in direktorju Lenarčiču uvodoma izrazil hvaležnost za dosežene rezultate ter želje za uspešno prihodnje delo in uspehe. Izpostavil je, da IJS "na nek način predstavlja utripajoče srce slovenskega raziskovanja in znanosti," kamor prihajajo in v svet odhajajo mladi ljudje ter slovenski znanosti dajejo poseben pečat.

Pred odprtjem razstave in Dnevov Jožefa Stefana je o delu skupine Irwin in razstavi NSK-garde in procesije spregovorila tudi direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac. Kot je dejala, razstava sledi filozofiji NSK države, ki je nastala leta 1992 kot posledica transformacije umetniškega kolektiva Neue Slowenische Kunst v NSK državo v času. Ta ima po besedah direktorice danes že 14.000 državljanov ter predstavlja "koncept drugačnega razmišljanja o državi, ki ne prisega na teritorij, temveč na mišljenje in ideje."

V okviru tradicionalnih Dnevov Jožefa Stefana se bodo do petka na IJS zvrstila številna predavanja, v sredo pa se bo dogajanje preselilo v Cankarjev dom, kjer bo potekala slavnostna akademija ob 70. obletnici instituta in predavanje o letečih robotih Vijaya Kumarja, enega najbolj znanih robotikov. Letošnjo obletnico delovanja inštituta želijo po besedah direktorja IJS posvetiti mladim in prihodnosti.

V soboto se je v okviru Dnevov Jožefa Stefana že odvil tudi tradicionalni dan odprtih vrat, na katerem so obiskovalci lahko izvedeli več o raziskovalnem delu na inštitutu.

Dneve Jožefa Stefana na IJS organizirajo od leta 1993, njihov namen pa je popularizacija znanosti in počastitev spomina na slavnega fizika.