c S

Novomeški otroški vrtci za slabih sedem odstotkov dražji

25.03.2019 10:03 Novo mesto, 25. marca (STA) - Novomeški svetniki so na marčni seji potrdili 6,7-odstotno podražitev programov novomeških otroških vrtcev, razen za vrtec ob Osnovni šoli Stopiče, kjer so se cene dvignile za 6,5 odstotka. V primerjavi z drugimi občinami so cene novomeških vrtcev v spodnji tretjini primerljive s slovenskimi mestnimi občinami in konkurenčne bližnjim občinam.

Z novomeške občine so sporočili, da občina staršem hkrati omogoča vse ugodnosti za zniževanje cen oz. znižanje v primeru stanovanjskega posojila in nižjo ceno za najstarejšega otroka v primeru dveh ali več vpisanih otrok.

Občina tudi določenim družinam za prvo starostno obdobje pokriva desetino cene programa in za drugo starostno obdobje osem odstotkov cene. Omogoča tudi rezervacijo dopusta ali daljše bolniške odsotnosti, so dodali na novomeški občini.

V Mestni občini Novo mesto, kjer delujejo štirje javni otroški vrtci, Ciciban, Pedenjped in vrtca v osnovnih šolah Stopiče in Brusnice, ter zasebni vrtci Ringa raja, Jana, Modrinček in Petrov Vrtec, so vpis v novo šolsko leto končali sredi tega meseca.

V novomeške javne vrtce je v tekočem šolskem letu vpisanih 1677 otrok, javni vrtci imajo 92 oddelkov in še dve oddelka za otroke Romov ter bolnišnični oddelek. V tekočem šolskem letu so vpisali in sprejeli vse otroke in s tem pokrili vse tovrstne potrebe, nekaj mest pa je v začetku šolskega leta ostalo prostih. Medletne potrebe skušajo reševati sproti in glede na razpoložljiva mesta.

Prostorske potrebe rešujejo sproti, lani so odprli nov šestoddelčni vrtec v Bršljinu, ki je bil po štirih desetletjih prva tovrstna nova gradnja na Novomeškem, občina pa ima že urejene akte za gradnjo še enega novega vrtca na Otočcu.

Na novomeški občini so dodali, da si sicer prizadevajo, da bi spremembe zaradi dviga plač v javnem sektorju čim manj obremenile starše.

Spremembe bodo "kot doslej usklajevali z vodstvi vrtcev" in "si še naprej prizadevali, da bodo cene primerljive z drugimi mestnimi občinami". Po podatkih, ki so jih zbrali v vrtcih, so sicer v vrtcu Ciciban predlagali oz. dvig ekonomskih cen ocenili na približno sedem do deset odstotkov, v Pedenjpedu na sedem do devet odstotkov, v Stopičah na slabih šest in v Brusnicah na osem odstotkov, so za STA še navedli na novomeški občini.