c S

Tudi ministrstvo za izobraževanje s pozivom k sistemski ureditvi vprašanja zunanjih izvajalcev

20.03.2019 16:30 Ljubljana, 20. marca (STA) - Ministrstvo za izobraževanje je ministrstvo za javno upravo pozvalo k sistemski ureditvi problematike najemanja zunanjih izvajalcev t. i. podpornih storitev na način, da bodo delavci, ki te storitve izvajajo v javnem sektorju, tam tudi zaposleni. Na ministrstvu za javno upravo odgovarjajo, da najprimernejšo sistemsko rešitev že iščejo.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport se namreč, kot navajajo, zavedajo težave najemanja zunanjih, zasebnih izvajalcev za opravljanje podpornih storitev v organih državne uprave, kot so na primer čiščenje prostorov, varovanje in podobno, zato so tudi podali omenjeni poziv ministrstvu za javno upravo.

Navedene podporne storitve so namreč z njihovo centralizacijo znotraj državne uprave prešle v pristojnost ministrstva za javno upravo, ki izvaja tudi postopke javnega naročanja teh storitev. Po oceni ministrstva za izobraževanje pa je takšna centralizacija "še dodatno načela položaj delavcev, ki izvajajo storitve, saj pogosto prihaja do menjave izvajalcev, o katerih ne organi, kjer delavci storitve izvajajo, ne delavci sami niso ustrezno in pravočasno obveščeni". "Hkrati pa ministrstvo za javno upravo kot naročnik storitev nima ustreznih informacij o potrebah posameznega organa na posameznem področju storitev. Posledično se znižuje kakovost storitev in tudi število zaposlenih, ki storitev izvajajo, ter s tem ustvarja po naši oceni neupravičen vtis racionalizacije finančnih stroškov," so zapisali.

Navajajo, da se ne glede na to, ali gre za zaposlitev v javnem ali zasebnem sektorju, od delodajalca pričakuje dosledno spoštovanje delovno-pravne in druge področne zakonodaje za zaščito delavcev.

K ureditvi te problematike je sicer danes dopoldne vlado in ministrstva pozvalo več sindikatov in organizacij. Kot so opozorili, čistilke, varnostniki in kuharsko osebje delajo v javnem sektorju, a niso njegov del. Ker zanje ne veljajo pravila javnega sektorja, so izjemno obremenjeni. Zato več sindikatov in organizacij zahteva njihovo zaposlitev v javnem sektorju.

Na ministrstvu za javno upravo so v odzivu na zahteve sindikatov in organizacij za STA zapisali, da se problematike zavedajo ter da nameravajo poiskati celovito rešitev. V ta namen nameravajo opraviti analizo, ki bo dala odgovor na vprašanje, kaj bi pomenilo, če bi zaposlitev čistilk in organizacijo čiščenja pa tudi nekaterih drugih storitev, ki so zdaj predmet najema, prevzela družba v državni lasti, s čimer bi bilo to v vprašanje sistemsko rešeno. Nato naj bi se o tem odločala vlada.