c S

Mentorica leta 2018 je Barbara Koroušić Seljak

20.03.2019 07:29 Ljubljana, 19. marca (STA) - Društvo Mlada akademija je danes podelilo nagrado mentor leta Barbari Koroušić Seljak z Instituta Jožef Stefan, ki so jo doktorski študenti izbrali za najboljšo mentorico leta 2018. V nominaciji so jo označili kot nesebično, skromno in življenjsko mentorico, ki na prvo mesto uvršča človeka, je bilo mogoče slišati na podelitvi nagrad.

Organizator dogodka je društvo doktorskih študentov in raziskovalcev na začetku kariere Mlada akademija, kot soorganizator in pokrovitelj pa sodeluje tudi Javna agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS). Častni pokrovitelj letošnje jubilejne desete podelitve je predsednik republike Borut Pahor.

Tako predsednica društva Mlada akademija Urška Slapšak kot direktor ARRS Jozsef Györkös sta v nagovorih poudarila, da je priznanje namenjeno promociji dobrega mentorstva in dobrih mentorskih praks.

Koroušić Seljakovo je kot najboljšo mentorico leta 2018 nominiral nekdanji doktorand Tome Eftimov, sicer makedonski študent. Pri Koroušić Seljakovi zelo ceni njeno nesebičnost in skromnost. Ob tem je navedel, da se je bila mentorica pripravljena celo odpovedati sooavtorstvu članka, kar ga je v današnjem boju za točke še posebej presenetilo, so predstavitev nominacije povzeli v Uradu predsednika republike.

Spoštuje pa jo tudi zato, ker je vedno podpirala mreženje z drugimi raziskovalnimi skupinami, tako na nacionalni kot mednarodni ravni. Po njegovih besedah je Koroušić Seljakova življenjska mentorica, ki na prvo mesto uvršča človeka, kar je sam kot tujec v državi še posebej dobro začutil.

Nagrada Koroušić Seljakovi pomeni veliko, predvsem kot priznanje študenta, da je pri svojem delu užival in mu je to nekaj pomenilo, je po slovesnosti dejala mentorica leta 2018.

Sama na mentorstvo gleda podobno kot na starševsto: "Imaš otroka, nekaj mu predajaš, ampak ni tvoja last. Ti ga spremljaš in mu pomagaš, da gre po svoji poti". Pri tem delu zelo uživa, saj, kot pravi, so to mladi ljudje, polni idej in svežega znanja. "Pri njih je mogoče lepo tudi to, da so še malo zaletavi in se ne bojijo ovir," je še dejala Koroušić Seljakova.

Društvo Mlada akademija je predstavilo pet finalistov, poleg zmagovalke še Meto Virant-Doberlet z Nacionalnega inštituta za biologijo, Majdo Pajnkihar z mariborske fakultete za zdravstvene vede, Gorazda Meška z mariborske fakultete za varnostne vede in Mateja Vesenjaka z mariborske fakultete za strojništvo.

Skupno so v društvu prejeli 68 vlog, od tega 66 veljavnih. Število nominiranih mentorjev je na koncu znašalo 50. 40 mentorjev je prejelo po eno nominacijo, pet jih je prejelo po dve, štirje po tri, zmagovalka pa je prejela skupno pet nominacij. Največ - pet - nominirancev je prišlo z Insituta Jozef Stefan in ljubljanske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo.