c S

Evropska komisija za krepitev področja inovacij

18.03.2019 15:45 Bruselj, 18. marca (STA) - Evropska komisija je pred četrtkovo razpravo Evropskega sveta o inovacijah, industriji in konkurenčnosti napovedala, da bo v okviru Evropskega sveta za inovacije (EIC) za ta področja namenila dve milijardi evrov. S tem želi Evropo postaviti v ospredje strateških tehnologij in inovacij.

Sredstva bodo namenjena projektom Pathfinder za podporo naprednim tehnologijam v raziskovalnih bazah, medtem ko bo instrument financiranja Accelerator namenjen podpori zagonskim podjetjem ter malim podjetjem pri razvoju in širitvi inovacij do stopnje, ko ta lahko sama privabijo zasebne naložbe.

V okviru pilotnega projekta bo podjetjem na voljo kombinirano financiranje nepovratnih sredstev in lastniškega kapitala v višini do 15 milijonov evrov. EIC bo nadzoroval svetovalni odbor, v katerem bo 15 do 20 vodilnih inovatorjev, oblikovali pa bodo tudi skupino strokovnjakov, ki bo nudila pomoč v teh projektih.

Komisija je napovedala še, da bo v okviru obstoječega EIC 68 zagonskim in malim podjetjem omogočila financiranje v višini 120 milijonov. Ta bodo na voljo tistim, ki razvijajo spletno plačevanje na tehnologiji veriženja blokov, rešitve za energetsko učinkovitejše zaslone in rešitve v boju proti hrupu.

Z EIC, ki bo po sedanji pilotni fazi med letoma 2021 in 2027 deloval v okviru programa EU za raziskave in inovacije Obzorje Evropa, naj bi dosegli to, da bi se evropska znanstvena odkritja v čim večjem obsegu preoblikovala v podjetniške priložnosti za rast, so danes sporočili v Bruslju.

Komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas je dejal, da z EIC ustvarjajo celovit inovacijski sistem, ki bo v Evropi okrepil inovacije na področju umetne inteligence, biotehnologije in čiste energije. "Osredotočiti se moramo na potrebe inovatorjev, da bodo ustvarjali delovna mesta, okrepili konkurenčnost in izboljšali vsakdanje življenje," je ocenil.

Od leta 2017, ko je komisija začela pilotno fazo EIC, je skupno financiranje v višini več kot 730 milijonov evrov koristilo 1276 inovativnim projektom v Evropi. Komisija predlaga, da se EIC v okviru programa Obzorje Evropa za obdobje 2021-2027 nameni 10 milijard evrov.