c S

V tednu Univerze na Primorskem več kot 40 dogodkov

18.03.2019 08:31 Koper, 18. marca (STA) - Univerza na Primorskem (UP) bo v tem tednu skupaj s članicami in sodelujočimi ustanovami pripravila kar 43 različnih dogodkov, s katerimi bo obeležila Teden univerze in s tem 16. obletnico ustanovitve. V četrtek bo potekala slavnostna akademija s podelitvijo najvišjih priznanj pedagoškim, raziskovalnim in strokovnim zaposlenim ter študentom.

Slavnostna govornica na akademiji bo klimatologinja in častna doktorica UP Lučka Kajfež Bogataj.

Sicer pa se je za uvod v Teden univerze že minuli konec tedna pod okriljem Akademskega pevskega zbora UP odvil mednarodni mladinski zborovski festival Aegis carminis, v Galeriji Loža pa bo še do torka na ogled razstava Spekula - Na prelomu upodobitev, na kateri sodelujejo akademski slikarji Peter Ciuha, Srečo Dragan, Oto Rimele in Tilen Žbona.

Med več kot 40 dogodki, ki jih bodo v tem tednu sooblikovali zaposleni in študenti, so na univerzi izpostavili petkovo inavguracijsko predavanje novega častnega doktorja UP, pesnika, filozofa in esejista Andreja Medveda ter predstavitev knjige Slovenska znanost: Akademska igra ali adut družbenega napredka? avtorjev Francija Demšarja in Jasne Kontler - Salamon.

Že v sredo bo na vrsti okrogla miza z naslovom Kaj je znanje in učenje v svetu neskončnih sprememb, na kateri se bodo soočili z zgolj na videz jasnim poslanstvom organizirane vzgoje in izobraževanja. Geograf in ekolog Dušan Plut pa bo spregovoril o udejanjanju koncepta večplastnega trajnostno sonaravnega razvoja.

Po času nastanka tretjo slovensko univerzo je državni zbor ustanovil januarja 2003, 17. marca istega leta pa je bila tudi vpisana v sodni register. Univerzo na Primorskem sestavlja deset članic, od tega šest fakultet, raziskovalni inštitut, Študentski domovi, Univerzitetna knjižnica in pridruženi članici. V tekočem študijskem letu je na vseh študijskih stopnjah vpisanih več kot 4900 študentov, univerza pa ob tem šteje več kot 600 zaposlenih.