c S

Migranti se bodo lahko v družbo vključili tudi preko projekta S kulturo do dela

15.03.2019 07:14 Ljubljana, 14. marca (STA) - Sodelujoči v projektu S kulturo do dela, ki ga izvajajo zavod Global, Studio 25 in društvo Odnos, želijo pomagati migrantom, da se predstavijo širši javnosti in hkrati razvijejo veščine in znanja za vključevanje na trg dela. Pripravili bodo štiri sklope usposabljanj za migrante iz Afrike, Azije in Južne Amerike.

Sodelujoči na kulinaričnih delavnicah si bodo ogledali primere dobrih praks v Sloveniji, nato pa se bodo osredotočili na tradicionalne jedi iz njihovih domovin, pa tudi na pripovedovanja, igre in obrti, denimo lončarstvo. Inovativne in celostne kulturno-kulinarične delavnice bodo pripravljene za predstavitev širši javnosti in jih bo mogoče v prihodnosti tudi tržiti, so sporočili organizatorji.

Udeleženci sklopa, ki se nanaša na ustvarjalnost skozi ročna dela, bodo preizkusili, raziskali in izpopolnili ročne spretnosti iz svojih držav, kot so šivanje, krojenje, tkanje, vezenje, pletenje, kvačkanje in izdelava nakita. Izdelovali bodo denimo noše, okraske, denarnice in torbice ter jih predstavili na trgu.

Na plesnih delavnicah bodo spoznavali arabsko folklorno plesno izročilo ali afriške plese in glasbo. Naučili se bodo sestaviti koreografije in se spoznali z veščinami odrskega nastopanja. Pridobljeno znanje bodo predstavili na različnih javnih dogodkih, ki bodo lahko za nekatere pomenili začetek samostojne karierne poti.

V sklopu o trženju v kulturi pa se bodo na praktičen način naučili, kako uspešno tržiti vse oblikovane produkte in pridobljene veščine in kompetence.

Na delavnice se bo po pričakovanjih vključilo 40 do 50 udeležencev. V prihodnjih mesecih in v sklopu dneva beguncev, 20. junija, pa bodo glede na načrte pridobljeno znanje predstavili v Ljubljani in na Obali.

Zavod za globalno učenje in razvoj projektov Global, ki je nevladna organizacija, ustanovljena leta 2010, se ukvarja z globalnim učenjem in razvojem projektov. Studio 25 se ukvarja s produkcijo neodvisnih plesnih projektov in izvaja redne plesne in glasbene tečaje. Društvo Odnos pa se kot nevladna organizacija ukvarja zlasti z vključevanjem beguncev v slovensko družbo.