EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.3.2019

Podnebni shodi mladih v petek v več kot 1650 mestih v 105 državah

Ljubljana, 14. marca (STA) - Mladi po vsem svetu se bodo v petek zbrali na shodih, na katerih bodo od odločevalcev zahtevali odločno podnebno ukrepanje. Dogodki bodo potekali v več kot 1650 mestih v 105 državah, je danes sporočila pobudnica globalnega gibanja Greta Thunberg. Medtem so norveške opozicijske stranke Thunbergovo nominirale za Nobelovo nagrado za mir.

"1659 krajev v 105 državah. In število še kar narašča. Jutri gremo na šolske stavke za našo prihodnost. In s tem bomo nadaljevali, kakor dolgo bo treba. Odrasli so več kot dobrodošli, da se nam pridružijo. Združimo se in podprimo znanost," je na spletnem družbenem omrežju Twitter danes zapisala 16-letna švedska aktivistka.

Petkovi protesti se bodo odvili pred mestnimi hišami in nacionalnimi parlamenti držav po vsem svetu. Do danes so jih 209 napovedali v Franciji, 195 v Nemčiji, 178 v Italiji, 158 v ZDA, 123 na Švedskem ter 107 v Veliki Britaniji.

Thunbergova je avgusta lani začela s tedenskimi protesti pred parlamentom v Stockholmu, s katerimi je od države zahtevala ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Njeno sporočilo se je razširilo in spodbudilo demonstracije učencev po vsem svetu. Protesti potekajo pod sloganom Petki za prihodnost.

Najstniška okoljevarstvenica je nagovorila tudi svetovne voditelje na letošnjem letnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu ter na podnebni konferenci v Katovicah na Poljskem lani.

Mladenka pa je tudi kandidatka za prejem Nobelove nagrade za mir, saj so jo nominirale tri norveške opozicijske stranke. "Greto smo nominirali, ker je podnebna grožnja eden od glavnih dejavnikov za vojne in konflikte. Masovno gibanje, ki ga je začela Greta, je zelo pomemben prispevek k miru," je v imenu predlagateljev povedal Freddy Andre Ovstegard iz Socialistične leve stranke.

Thunbergova je na Twitterju zapisala, da je počaščena in zelo hvaležna za nominacijo.

Odbor za Nobelovo nagrado je sicer prejšnji mesec sporočil, da je za letošnjo nagrado za mir prejel 304 nominacije.

Mladi se bodo na podnebni štrajk odpravili tudi v Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Ravnah na Koroškem, Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku. Napovedi na spletnih družbenih omrežij kažejo, da bo najbolj množičen shod v prestolnici, na katerem udeležbo napoveduje več kot 2500 ljudi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar