c S

Šola na Koroški Beli zbira sredstva za nova okna

12.03.2019 07:33 Jesenice, 12. marca (STA) - Osnovna šola (OŠ) Koroška Bela drevi pripravlja dobrodelni koncert, s katerim zbira sredstva za menjavo oken. Jeseniška občina sicer že več let vlaga v prenovo šole, vendar nima dovolj finančnih virov za takojšnjo celovito sanacijo. Na šoli so se zato odločili, da se bodo tudi sami aktivirali za njeno prenovo.

Kot je pojasnil ravnatelj OŠ Koroška Bela Rok Pekolj, nujno potrebujejo nova okna v vsaj šestih učilnicah. Obstoječa okna so namreč v tako slabem stanju, da ne omogočajo več izvajanja pouka v sprejemljivih pogojih. Nekaterih dotrajanih oken ni več mogoče odpirati, v drugih so med krili nastale tudi za prst debele špranje.

Jeseniški župan Blaž Račič se zaveda slabega stanja šole, ki je tudi posledica same gradnje. Pred desetletji so za gradnjo uporabljali žlindro, ki pa se je kasneje izkazala za slab gradbeni material, zato na objektu nastajajo številne poškodbe. Občina je od leta 2011 v obnovo šole vložila že 1,3 milijona evrov, je pojasnil.

Prihodnje leto je predvidena energetska sanacija enega dela šole v vrednosti približno 300.000 evrov, leto kasneje pa še menjava najbolj problematičnih oken v vrednosti 100.000 evrov. "Naša želja je, da bi vse to uredili že prej, če bo le možnost, sicer pa bomo morali počakati do leta 2021," je povedal župan.

V šoli, ki jo obiskuje okoli 440 učencev, se zavedajo, da so občinska sredstva omejena in da so obnove potrebne tudi druge šole v občini. Načrtovane investicije, ki so dokaz, da se odgovorni na občini zavedajo resnosti trenutnega stanja, pa so zaposlene na šoli spodbudile, da se skupaj z učenci aktivno vključijo v obnovo šole in pokažejo, da jim je mar, v kakšnih pogojih vzgajajo mlade.

Zato so se odločili za organizacijo dobrodelnega koncerta, na katerega so se odzvali številni glasbeniki iz domačega in tudi širšega okolja. Med njimi so Rok'n'band, Adi Smolar in Denis Porčič - Chorchyp. Koncert je že v celoti razprodan, s prodajo vstopnic pa so zbrali okoli 3500 evrov, kar zadošča za obnovo oken v eni učilnici.

S pomočjo donacij iz gospodarstva so za menjavo oken uspeli zbrali še dodatna sredstva, in sicer 15.000 evrov. "Moramo pa se zahvaliti tudi občini, ki je prepoznala naš problem. Župan se je nemudoma odzval, videl problematiko in v okviru rebalansa proračuna načrtuje zajeten znesek za sanacijo najhujših problemov," je povedal ravnatelj.

Spomnil je tudi na pozitivno izkušnjo sodelovanja med lokalno samoupravo in civilno sfero iz leta 2015, ko so ob TVD Partizanu Slovenski Javornik - Koroška Bela uredili novo otroško igrišče. Pri njegovi postavitvi so sodelovali tako občina, ki je iz proračuna zagotovila 33.000 evrov, kot športne organizacije in tudi sami krajani, ki so s prostovoljnim delom pomagali pri izgradnji.