c S

Rešitve težav z ureditvijo delovnega časa učiteljev bosta iskali dve delovni skupini

11.03.2019 17:06 Ljubljana, 11. marca (STA) - Na ministrstvu za izobraževanje je danes potekal sestanek s šolskim sindikatom Sviz in predstavniki ravnateljev, na katerem so razpravljali o novi ureditvi delovnega časa učiteljev, med drugim tudi o plačevanju nadomeščanj, kjer zlasti ravnatelji opozarjajo na nekatere anomalije. Dogovorili so se, da bosta rešitve iskali delovni skupini.

Kot so za STA povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, so se danes med drugim dogovorili, da bodo pogovori o ureditvi delovnega časa učiteljev potekali vzporedno na ravni dveh delovnih skupin. Prva bo prednostno in v okviru že obstoječega sistema reševala konkretna vprašanja, ki se porajajo ravnateljem pri ureditvi delovnega časa učiteljev, druga pa bo iskala rešitve za dolgoročnejše zakonodajne spremembe, ki bi v prihodnje preprečevale različne težave, s katerimi se ravnatelji soočajo pri organizaciji dela.

Kot je po sestanku za STA povedal predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan, je po sestanku zmerni optimist, pri čemer upa, da bo dogovorjeno tudi uresničeno. Zadovoljstvo je izrazila tudi pomočnica glavnega tajnika Sviza Nadja Götz. Kot je dejala, so v sindikatu zadovoljni vedno, ko skušajo umiriti napete odnose.

Od septembra namreč v šolah velja nova ureditev delovnega časa, ki povzroča precej nezadovoljstva predvsem med ravnatelji. Slednji opozarjajo na preveč birokracije in dodatno delo, nezadovoljni so tudi z načinom izplačevanja nadomeščanj. Po dogovoru med Svizom in ministrstvom so namreč učitelji upravičeni do plačila nadomeščanj, če ta opravljajo kot pouk, in sicer, ko z nadomeščanji presežejo tedensko učno obveznost.

Nekaterim ravnateljem se takšno sprotno plačevanje zdi nesmiselno, saj menijo, da bi morala biti nadomeščanja plačana šele po tistem, ko učitelji presežejo svojo letno delovno obveznost, sicer se lahko zgodi, da bodo med letom prejemali dodatno plačilo, na koncu šolskega leta pa ne bodo imeli dovolj ur. Opozarjali so tudi na sicer že od leta 1996 uveljavljeno določbo, da lahko učitelj tedensko nadomešča le pet ur, ker da to onemogoča normalno delo.

Združenje ravnateljev je zato šole nedavno pozvalo, naj nadomeščanj ne vnašajo v za to pripravljeno aplikacijo, kar je osnova za plačilo. Po pogovorih z ministrstvom, ki jim je obljubilo reševanje težav, in napovedi Sviza o vložitvi tožb so nato poziv preklicali.

Pečan je danes za STA dodatno pojasnil, da z omenjenim pozivom niso pozivali k bojkotu, pač pa so želeli dobiti le jasne odgovore, kako je treba izvajati določene stvari. Povedal je tudi, da ne nasprotujejo izplačevanju nadur kar vse povprek, ampak opozarjajo na nekatere anomalije. Nekateri, zlasti mlajši učitelji, ki nimajo veliko dopusta, namreč želijo, da nadomeščanja ne bi bila plačana, pač pa da bi jih lahko koristili v času dopusta, pravi.