c S

V Ljubljani protest proti nasilju nad ženskami

08.03.2019 20:00 Ljubljana, 08. marca (STA) - Delovni odbor za feminizem študentske organizacije Iskra je ob današnjem dnevu žensk na Kongresnem trgu v Ljubljani pripravil protest proti nasilju nad ženskami. Soorganizatorka protesta in članica Iskre Mojca Žerak je za STA izpostavila delavski in emancipatorni značaj praznika, ki ga v Sloveniji ni.

Protest ob 8. marcu so organizirali že tretje leto zapored. Po besedah Žerakove v Sloveniji ta praznik "nima nekega resnega pomena, razen praznega zahvaljevanja ženskam in deljenja rož in čokolad", izvor pa izhaja "iz ženskih delavski in emancipatornih bojev", zato so se odločili temu dnevu "vrniti borbeni in emancipatorni značaj". Povedala je tudi, da je bilo prejšnja leta okoli 1000 udeležencev, prav toliko pa jih pričakuje tudi danes. Na začetku protesta je bilo nekaj sto ljudi.

S protestom zahtevajo zakonodajne in družbene spremembe, ki bodo resnično dokazale, da vsi skupaj zavračamo nasilje nad komerkoli iz naše družbe, so zapisali na spletni strani Iskre. Med drugim se zavzemajo za spremembo definicije posilstva v kazenskopravnem zakoniku, aktivnejše in učinkovitejše ukrepanje proti diskriminaciji ter primerne in pravočasne odzive policije na prijavo nasilja.

Med zahtevami sta tudi posodobitev učnega načrta, da bo ta vključeval informacije o umetniških, družbenih in znanstvenih dosežkih žensk, ter uvedba nordijskega modela obravnave prostitucije, ki poleg zvodnikov kriminalizira tudi kupce in druge, ki sodelujejo pri izkoriščanju oseb v prostituciji, prostituiranih oseb pa ne. Ob tem ta model uvaja in finančno podpira programe izhoda iz prostitucije.

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je za STA izjavila, da so se protesta udeležili, ker verjamejo, da je "treba na ulice in zahtevati urejanje stvari na področju enakopravnosti žensk in podpirati takšne dogodke". Njihov slogan je "kruha in rož", s tem pa odpirajo delavsko problematiko in opozarjajo, da je zelo veliko žensk samozaposlenih in prekark.

Delavsko problematiko pa je za STA izpostavila tudi predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc, ki se je tudi pridružil protestu. Po njenih besedah so želeli tudi danes opozoriti na pomen boja žensk. Dejala je, da se morajo ženske "vsak dan boriti za enakopravnost, enakost v delu in enakopravnost na trgu dela", s čimer se ukvarjajo v sindikatu. Dodala je, da "8. marec ni praznik rož, bonbonier in lepih besed ampak borbenih žensk" in tega bi se morali "zavedati, stopiti skupaj in se boriti za svoje pravice". Poudarila je tudi, da se ženske soočajo z večjo težavo pri vstopanju na trg dela, diskriminacijo, spolnim nasiljem, nadlegovanjem in trpinčenjem, treba pa je vsak dan "reči ne kakršnemukoli nasilju in se temu odločno upreti".

Udeleženka protesta Eva je za STA povedala, da je prišla na protest, ker podpira ženske in da je "pravilno, da se ljudi ozavešča o tem, da ženske še vedno nismo enakopravne v družbi". Osmi marec je po njenih besedah še vedno povezan s pravicami žensk, tako da je treba "ozaveščati o naši prisotnosti in krivicah, ki se nam dogajajo". Njena prijateljica Alenka, ki je bila tudi na protestu, je dodala, da je namen 8. marca, da se spomnimo na vse ljudi, ki so v preteklosti delali za enakost.